Camera Deputaţilor a adoptat, joi, mai multe modificări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2019 care prevăd că Bugetul aprobat trimestrial pentru medicamente se indexează cu rata inflaţiei faţă de valoarea ultimului trimestru al anului anterior şi contribuţie trimestrială diferenţiată pentru medicamente.
Deputaţii au introdus mai multe amendamente potrivit cărora începând cu trimestrul I al anului 2020 contribuţia trimestrială se calculează şi se datorează diferenţiat pentru medicamente.
În acest sens, toate medicamentele de fabricaţie în România vor avea un procent de 15% taxă clawback, în condiţiile în care în prezent este de 27%, medicamentele generice vor avea taxă clawback de 20%, iar medicamentele inovative de 25%, conform explicaţiilor preşedintelui comisiei pentru sănătate, Corneliu Florin Buicu, citat de Agerpres.
Potrivit textelor adoptate, „prin excepţie, începând cu trimestrul IV al anului 2019, valoarea Bugetului aprobat trimestrial (BAt) este de 1.668 milioane lei. Începând cu trimestrul următor al intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, valoarea BAt se indexează cu rata inflaţiei, faţă de valoarea ultimului trimestru al anului anterior”.
Deputaţii au stabilit că „începând cu trimestrul I al anului 2020, contribuţia trimestrială se calculează şi se datorează diferenţiat pentru medicamente de tip I, II, şi III”.
Textele adoptate prevăd criteriile de clasificare a medicamentelor în cele trei tipuri.
Pentru „medicamentele de tip I”, contribuţia trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după scăderea T.V.A. Pentru „medicamentele de tip II”, contribuţia trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 15% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după scăderea T.V.A. Pentru „medicamentele de tip III”, contribuţia trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 20% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după scăderea T.V.A, mai prevede textul adoptat de Camera Deputaţilor.
Camera Deputaţilor este for decizional.