Camerele cu termoviziune ar putea detecta artrita reumatoidă

Camerele cu termoviziune ar putea ajuta la diagnosticarea artritei reumatoide, potrivit unui studiu al cercetătorilor din Malta. Acest lucru este posibil datorită faptului că persoanele cu afecțiunea auto-imună au o probabilitate mai ridicată să aibă palmele și degetele fierbinți decât cele sănătoase.

Artrita reumatoidă afectează milioane de oameni în lumea întreagă și este cauzată de umflarea articulațiilor. Oamenii de știință cred că inflamația încălzește țesuturile mâinilor, iar această căldură a fost preluată de un instrument de imagistică termică.

Artrita reumatoidă este o afecțiune dificil de diagnosticat, deoarece nu există teste care să dovedească cu certitudine că este prezentă.

 

Căldura în palme și degete, primul indicator al artritei reumatoide

 

Echipa de cercetători de la Universitatea din Malta a folosit aparate cu ultrasunete și camere termice pe mai mult de 80 de voluntari. Mai puțin de jumătate dintre pacienți (31) aveau artrită reumatoidă, în timp ce ceilalți 51 aveau articulații sănătoase.

Persoanele cu temperaturi ale palmelor peste 31,5 ° C aveau o probabilitate mai mare să sufere de artrită reumatoidă decât cele cu mâini mai reci. Același lucru a fost valabil pentru temperaturile degetelor.

„Acesta este primul studiu care explorează tiparele termografice ale pacienților cu artrită reumatoidă în comparație cu controalele de sănătate. Rezultatele noastre au arătat clar că o mână afectată de artrita reumatoidă prezintă temperaturi mai ridicate în comparație cu o mână a unei persoane sănătoase”, a declarat prof. Cynthia Formosa, coautor al studiului, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii consideră că diferența de temperatură poate fi rezultatul activității subiacente a bolii – cum ar fi umflarea la nivel scăzut în interiorul țesuturilor (sinovită) – care poate să nu producă simptome. Iar temperatura crescută ar putea fi înregistrată chiar și atunci când simptomele nu se mai manifestă la un pacient, au adăugat ei.

Echipa speră că descoperirile vor ajuta medicii să diagnostice artrita mai devreme și că vor încuraja folosirea imagisticii termice.

Artrita provoacă umflarea articulațiilor, durere și rigiditate, ceea ce face dificilă efectuarea activităților zilnice, cum ar fi plimbarea sau urcatul scărilor. Artrita nu poate fi vindecată, deși tratamentele ajută la încetinirea bolii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.