Campanie de informare despre cataractă

Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă (SRCCR) împreună cu Societatea Română de Oftalmologie (SRO) au lansat campania „Vezi diferența!”, cu scopul declarat de informare a publicului larg despre simptomele, riscurile și soluțiile pe care le au persoanele care suferă de cataractă. La eveniment au participat conf. dr. Mircea Filip, președintele SRO, și prof. dr. Călin Tătaru, președintele SRCCR.

În sprijinul acestei campanii, cele două societăți citează un studiu realizat recent în douăsprezece țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, care a intervievat și 427 de persoane cu vârsta peste 60 de ani din România. Din acestea, 50 suferiseră deja o operație pentru cataractă. Însă doi din trei români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre această afecțiune oftalmologică. În plus, aproape 70% din respondenții români nu se duc la control o dată pe an, așa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme. Studiul scoate astfel în evidență nevoia de informare despre cataractă.

Campania lansată astăzi încurajează persoanele în vârstă să meargă la un control oftalmologic. În cazul în care este diagnosticată cataracta, mesajul este că afecțiunea este curabilă chirurgical. Conform unui comunicat de presă transmis de cele două societăți, în România se efectuează anual aproximativ 94.000 de operații de cataractă, din care aproape 50.000 în clinicile private. În România există 75 de spitale cu departament de oftalmologie și 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie și sunt înregistrați 1.200 de medici oftalmologi, din care 260 sunt chirurgi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.