Campanie de informare privind donarea de sânge și celule stem în centrele universitare

Zilele acestea, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) organizează o serie de conferințe și workshopuri în centrele universitare din București. Scopul acestor conferințe este de a educa și de a informa studenții despre importanța donării de sânge și de celule stem hematopoietice.

 

Jumătate din necesar

 

„Nevoia de sânge este foarte mare în București. Noi aprovizionăm cu sânge și componente sanguine 60 de spitale”, a declarat dr. Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină București.

„La ora actuală, asigurăm cam jumătate din această nevoie, ajungem la 70% cu ajutorul centrelor din județele din preajma Bucureștiului. Dar și acolo este nevoie de sânge. Sunt drame care se întâmplă sistematic în spitalele noastre pentru că românii nu donează sânge. Nu aș putea să vă spun de ce, dar este o realitate”, a declarat Doina Goșa.

 

Un act de curaj

 

Despre educația tinerilor donatori și despre donarea de sânge văzută altfel, ca un act de curaj, a vorbit Paul Varga, inițiatorul proiectului „N-avem sânge”. Proiectul adună laolaltă, educă și informează o comunitate de donatori de sânge care aleg să doneze frecvent, nu doar în situatiile excepționale când un prieten sau un cunoscut are nevoie de sânge. „E atât de simplu să faci un bine”, spune Paul Varga.

Pe pagina online a proiectului sunt oferite toate informațiile pe care cineva ar trebui să le știe înainte să doneze, un fel de „ghid al donatorului care nu a donat până acum”, spune inițiatorul proiectului. Campania „N-avem sânge” este derulată în București în parteneriat cu ASSMB.

 

Perspectiva pacientului care are nevoie de sânge ca să trăiască

 

Radu Gănescu este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), dar este și unul dintre pacienții „consumatori” de sânge. Radu Gănescu are talasemie majoră, o boală rară. Pentru a supraviețui, are nevoie de transplanturi periodice de sânge, pe tot parcursul vieții. Invitat la eveniment, acesta a făcut un scurt bilanț: „Eu am fost beneficiarul a 48 de unități de sânge doar în anul 2018. Dacă facem un calcul rapid, rezultă că aproximativ 2.000 de unități de sânge m-au ținut până acum în viață. Donatorii de sânge împart viață. Cu ajutorul lor, eu am putut fi azi alături de dumneavoastră. Și vreau să le mulțumesc”, a declarat Radu Gănescu.

„Din păcate, în România, donarea de sânge nu este încă la nivelul la care ne-am dori ca cetățeni ai acestei societăți. Încă suntem sub nivelul european”, a explicat Radu Gănescu. De asemenea, suntem una din puținele state din Europa care încă mai recompensează donarea de sânge. Și acest lucru va înceta din anul 2020.

 

Educarea unei generații de donatori

 

„Pentru mine, acest lucru este un motiv de îngrijorare. Din păcate, în România, condițiile socio-economice fac ca multe persoane care donează sânge să facă acest gest pentru tichetele gratuite. Dacă va înceta recompensarea financiară a donării, nu știu câți din donatorii fideli vor continua să doneze”, a explicat președintele COPAC.

„Nevoia de sânge nu încetează niciodată. Dimpotrivă, ea va crește. Avem nevoie ca donatorii să fie fideli actului donării”, a declarat Radu Gănescu. Acesta este de fapt scopul conferințelor „Inimi tinere bat pentru tine”, organizată de ASSMB – educarea unei tinere generații de donatori fideli de sânge.

 

„Eroul din umbră”

 

Despre un alt tip de donare și despre Registrul Național de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) a vorbit dr. Aurora Dragomirișteanu, directoarea RNDVCSH. „Știința nu a găsit încă un leac pentru cancer”, explică dr. Dragomirișteanu. „Din fericire, în cazul anumitor timpuri de cancere de sânge, un donator poate vindeca o persoană bolnavă de leucemie, limfom sau mielom.”

Registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice funcționează în România din 2013. În acest moment, 60.000 de persoane sunt înscrise ca potențiali donatori. 10.000 dintre aceștia s-au înscris doar în anul 2018. Directorul RNDVCSH este optimist – vrea să sărbătorească anul acesta „centenarul” – 100.000 de persoane înscrise ca potențiali donatori. „Este șansa de a fi eroul din umbră al cuiva”, șansa de a-i salva cuiva viața.

În România au fost transplantați 202 pacienți până în acest moment cu celule stem hematopoietice. Alți 39 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil. Cu cât registrul include mai mulți potențiali donatori, cu atât șansele de a găsi un donator compatibil pentru cei în suferință sunt mai mari, a explicat Aurora Dragomirișteanu.

În întreaga lume, 33 de milioane de potențiali donatori de celule stem sunt înscriși în 57 de registre naționale. Registrele sunt interconectate, căutarea unui donator se face în toate registrele atunci când este nevoie de a găsi o persoană compatibilă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.