Campanie dedicată pacienților cu boli reumatice

Șase sute de mii de români suferă de boli reumatice, iar potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) afecțiunile musculo-scheletice sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor bolnavilor, Centrul de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia, administrat de Primăria Municipiului București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) lansează campania Rămâi activ – Time2Work. Acțiunea vine cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva artritei, celebrată în fiecare an la data de 12 octombrie. Astfel, Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie se alătură eforturilor Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR).

La evenimentul de lansare din cadrul Centrului de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia sunt prezenți medici, dar și pacienți tratați în cadrul unității sanitare care vor vorbi despre cum au reușit să depășească barierele bolii printr-o viață activă, dar și cum au reușit să își adapteze viața profesională.

La nivel european, campania EULAR denumită „Don’t Delay, Connect Today” lansată în 2017, a fost desemnată şi pentru anul 2019.

Proiectată pentru a creşte şi promova conştientizarea simptomelor legate de bolile reumatice şi musculo-scheletice, dar şi pentru a atrage atenţia asupra importanţei stabilirii unui diagnostic precoce în cazul bolilor reumatice, campania cuprinde pilonii Ligii Europene împotriva Reumatismului: oamenii în lupta împotriva reumatismului în Europa (PARE), profesioniştii din domeniul sănătăţii şi societăţile ştiinţifice.

Campania europeană EULAR, lansată la începutul anului 2018 şi în România sub sloganul „Fără amânare! Fă o programare!” de către Liga Română împotriva Reumatismului în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie, continuă să atragă atenţia asupra importanţei diagnosticului precoce şi a îngrijirii de specialitate pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care suferă de aceste afecțiuni.

 

100 de milioane de europeni suferă de boli reumatice

 

Potrivit EULAR, bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităţilor fizice în rândul populaţiei active, generând importante costuri socio-economice, precum pierderea productivităţii la locul de muncă. La nivel european nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci şi familiile acestora, asupra cărora se răsfrânge o povară emoţională, cât şi un cost semnificativ asociat îngrijirii şi tratamentului.

Conform OMS, bolile reumatismale reprezintă peste 150 de afecţiuni musculo-scheletice, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere. Aceste afecţiuni fac parte dintre cauzele principale ale morbidităţii şi creării de dizabilităţii, care generează cheltuieli pentru asistenţă medicală şi pierderea locului de muncă. Bolile afectează peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele din Europa, unul din cinci europeni primind tratament pentru o boală reumatismală. Cele mai frecvente forme ale artritei sunt artrita reumatoidă şi osteoartrita. Apariția bolilor reumatismale este favorizată de fumat, diabet, stres, hipertensiunea sau excesul de colesterol.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.