Campanie: Ecranele telefoanelor și televizoarelor, o reală suferință pentru cei mici

Durerile de cap la copii pot să apară chiar de la o vârstă fragedă: 6 din 10 micuți care se plâng de durerile de cap au între 4 şi 12 ani. Un studiu intitulat „Copiii şi durerile lor”, a fost realizat pe platforma iVox, în aprilie, pe un eşantion de 1.086 de părinţi, populaţie reprezentativă la nivelul utilizatorilor de Internet din România, cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 55 ani, părinţi din mediul urban.

Datele rezultate au fost preluate în campania educaţională „Tărâmul ferecat al durerilor de cap” derulată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociaţia din Grijă pentru Copii, în parteneriat cu Reckitt, care se va desfășura în perioada mai-septembrie 2023.

Potrivit datelor, 57% dintre copii experimentează dureri de cap cel puţin o dată pe lună iar frecvenţa acestora s-a accentuat odată cu folosirea în exces a ecranelor.

Principalele cauze identificate de părinţi au fost notate ca fiind statul prelungit al copilului în faţa ecranelor de calculator sau telefon, adesea programul încărcat de la şcoală.

Pentru tratarea durerilor de cap, părinţii cer sfatul medicului sau apelează la medicamente specifice pentru copii

Scopul studiului online şi a fost să cerceteze percepţia părinţilor asupra realităţii durerilor de cap în rândul copiilor

Campania îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la urmărirea durerilor de cap la copil: cât de des apar acestea, cât de mult afectează dispoziţia copilului, ce le declanşează, când mergem cu copilul la medic ca să putem afla cauza durerilor, dacă le putem preveni şi ce tratament adecvat vârstei poate fi folosit.

Procentul părinţilor care iau în serios durerile de cap ale copilului lor a crescut faţă de 2019: șase din zece părinţi ar dori să ştie mai multe despre durerile de cap ale copiilor pentru a lua măsuri la timp pentru protejarea copilului lor.

Dacă în 2019 doar 41% dintre părinţi relatau că au discutat despre durere cu copilul lor (conform datelor unui studiu similar), în 2023, 1 din 2 părinţi spun că discută des sau foarte des cu copiii lor despre durerile pe care aceştia le simt şi despre care doresc să vorbească.

Principalele cauze ale durerilor de cap la copii, identificate de părinţi, sunt legate de folosirea timp îndelungat a ecranelor telefoanelor mobile sau calculatoarelor

46% dintre părinţi spun că durerile de cap ale copilului lor au apărut sau s-au accentuat odată cu folosirea prelungită a ecranelor în timpul şcolii online iar 8 din 10 copii acuză dureri de cap după ce petrec mai mult timp în faţa ecranelor.

În plus, aproape 7 din 10 copii se plâng de dureri de cap când programul de la şcoală este încărcat, fără posibilitatea de a se juca în aer liber.

„Durerile de cap la copii, deşi mai mult explicate de specialişti în ultima perioadă şi mai bine înţelese de către părinţi, ascund în continuare o serie de necunoscute – de la cauza durerii până la temeri legate de cum ar putea evolua aceasta. În acest context am lansat campania ‘Tărâmul ferecat al durerilor de cap’ prin care ne propunem să punem la dispoziţia părinţilor o serie de informaţii educaţionale despre cum o echipă multidisciplinară poate da cel mai corect diagnostic în cazul durerilor de cap frecvente la copii, dar şi sfaturi pentru a gestiona corect acest simptom”, a declarat Magda Popescu Biclineru, vicepreşedinte Asociaţia „Din Grijă pentru Copii”.

40% dintre părinţi ai căror copii se plâng de dureri de cap cer imediat sfatul medicului pediatru

Ca primă reacţie, până să ajungă la medic, peste 4 din 10 părinţi liniştesc acasă durerea de cap a copiilor cu medicamente obişnuite pentru durere. 8 din 10 părinţi folosesc medicamente specifice pentru copii, pe baza recomandărilor medicului. 50% aleg tratamente pe bază de ibuprofen, 39% paracetamol, iar 30% apelează la soluţii naturiste. Pentru 6 din 10 părinţi este important ca tratamentul să acţioneze rapid şi pentru 4 din 10 să fie bine tolerat de organism.

„Ne îngrijorează durerea de cap a copilului. Devenim foarte atenţi dacă durerea de cap a copilului se repetă: ‘cu ce te pot ajuta dragul meu?’. Stăm de vorba cu copilul nostru, îi acordăm atenţie şi îl ascultăm. Povestea durerii lui ne poate ajuta să ne înţelegem mai bine propriul copil şi să luăm decizia corectă în timp util. Apelăm la medicul copilului pentru a afla cauza durerii: de la o banală răceală, la boli infecţioase severe, de la tulburări de vedere, la paraziţi, boli neurologice sau tumori grave, poate fi doar un pas, în care reacţia noastră rapidă poate salva viaţa copilului”, a declarat Dr. Valeria Herdea, medic de familie, preşedinte AREPMF.

Potrivit studiului, 65% dintre părinţi cred că durerea de cap la copii poate fi atât o afecţiune în sine, cât şi un simptom al altei afecţiuni.

„Durerea de cap la copii este un simptom care, după o anamneză amănunţită în cabinetul medicului pediatru, poate fi diagnosticată drept simplă manifestare dintr-un tablou clinic al unei boli acute sau poate necesita o abordare multidisciplinară şi recomandarea ca pacientul să fie consultat de un medic specialist neurolog, ORL, oftalmolog etc., în funcţie de manifestări, factorii determinanţi şi momentele când apare acest simptom. Este important ca părinţii să urmărească frecvenţa şi caracteristicile durerilor de cap şi să ţină un jurnal al acestora pentru a putea oferi toate răspunsurile atunci când se prezintă la medic”, a declarat Dr. Victor Miron, medic specialist pediatru.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.