Începând din acest an, la 8 octombrie, celebrăm Ziua internațională a podiatriei, într-un efort global de a atrage atenția asupra importanței sănătății picioarelor. Ziua Internațională a Podiatriei este o campanie-eveniment organizată de Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP), care vizează informarea publicului, a profesioniștilor din industria sănătății, dar și a autorităților, despre impactul negativ pe care bolile picioarelor, netratate sau tratate necorespunzător, îl pot avea asupra calității vieții.
Rolul podiatriei
Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.
Afecțiunile piciorului pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții celor afectați, reducând mobilitatea și, în acest fel, aducând cu sine o serie de alte complicații. Podiatria poate îmbunătății mobilitatea persoanelor care suferă de diferite afecțiuni ale piciorului, având un impact semnificativ asupra calității vieții. Mai mult, rolul podiatrului este foarte important în cadrul echipelor interdisciplinare care tratează pacienții care suferă de complicații post-traumatice sau care țin de piciorul diabetic. Din datele Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), prin includerea podiatrului în echipa de specialiști care îngrijesc atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.
Unul dintre cele mai bine ținute secrete din medicină
Cu ocazia Zilei Internaționale a Podiatriei, se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța podiatriei în cadrul sistemelor medicale din întreaga lume, precum și cu privire la efectele negative pe care absența sau prezența nerecunoscută a podiatrilor o poate avea asupra pacienților cu afecțiuni ale piciorului. FIP-IFP cere cu acest prilej recunoașterea internațională a profesiei de podiatru.
„Podiatria este unul dintre cele mai bine ținute secrete din medicină, iar asta ar trebui să se schimbe. Includerea podiatrilor în sistemele de sănătate este o cerință absolută în cadrul unui sistem de îngrijiri bazat pe pacienți, care are ca obiectiv îmbunătățirea calității serviciilor medicale, creșterea eficienței și reducerea cheltuielilor. Cu ocazia acestei zile aniversare, dorim să creștem gradul de informare și înțelegere cu privire la profesia de podiatru, precum și cu privire la abordarea holistică a afecțiunilor piciorului pe care podiatrii o pot oferi în cadrul unui sistem de îngrijiri centrate pe pacient”, a declarat președintele FIP-IFP, Christian Jérôme, citat într-un comunicat de presă.
Podiatria în România
În România, profesia de podiatru nu este încă recunoscută, deși este reglementată în alte 21 de țări. Asociația de Podiatrie este organizația din România care a făcut demersuri legale pentru a se recunoaște și introduce în COR profesia de podiatru.
Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.