Campanie gratuită de testare pentru Hepatita C la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

În luna noiembrie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila”, în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, organizează o campanie gratuită de screening a infecției cu virus hepatitic C.

În zilele de 16 și 17 noiembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00 și, respectiv, în perioada 19 – 21 noiembrie, în intervalul orar 15.00 -19.00, în holul central din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Militar Central (SMC) vor fi amplasate 2 stații de testare.

La fiecare stație va fi prezentă, în permanență, o echipă de specialitate, formată din medic specialist, medic rezident și asistent medical, astfel încât testarea să se desfășoare fluid, cu un timp mediu per individ de aproximativ 10 minute.

Acest program de sceening gratuit, demarat de către SMC, se adresează tuturor categoriilor sociale și de vârstă, iar orarul de lucru a fost ales astfel încât adresabilitatea pacienților să fie cât mai mare, în special pentru populația activă socio-profesional, al cărei program de muncă îngreunează, în general, accesul la serviciile medicale.

Anterior efectuării testului, persoanele care vor participa la acest program vor completa și semna un consimțământ informat, apoi vor răspunde la un chestionar epidemiologic ce vizează factorii de risc specifici acestei infecții virale.

 

Cum decurge testarea pentru hepatita C

 

Acest test gratuit este ușor de efectuat, fiind necesară o picătură de sânge capilar obținută prin înțeparea pulpei degetului, picătură care va fi plasată pe kitul de testare. După aplicarea unei soluții de dispersie, în aproximativ 5 minute poate fi citit rezultatul testului: o bandă – rezultat negativ, două benzi – rezultat pozitiv. Testarea se va realiza în condiții de asepsie, cu materiale de unică folosință.

De menționat că acest test depistează prezența anticorpilor anti-VHC, fapt ce nu înseamnă neapărat prezența virusului, ci un contact al organismului cu acesta, motiv pentru care persoanele depistate cu test pozitiv vor fi preluate de personalul medical specializat din secția Gastroenterologie a SUUMC, pentru investigații suplimentare.

În caz de confirmare a infecției cu virus hepatitic C, pacienții vor fi incluși în programul de tratament antiviral direct.

Această campanie este parte a programului național Hep C ALERT ce se desfășoară în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății a demarat Programul de combatere a hepatitelor virale, în speranța eradicării, până în anul 2030, a acestor infecții. Din analiza experților OMS, pentru ca acest program să aibă șanse reale în implementare și îndeplinirea obiectelor, se impune divizarea lui, la nivel național, pe campanii restrânse.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.