Campanie pentru combaterea consumului de alcool în rândul adolescenților

A fost lansată campania „Rămâi în joc! Adolescență fără alcool!”, de educare şi informare, cu scopul prevenirii și combaterii consumului de alcool în rândul adolescenților.

Consumul de alcool în adolescență are efecte devastatoare asupra stării de sănătate. Provoacă dezvoltarea comportamentelor anormale care duc la vătămare corporală, tentative de suicid, violență, eșec educațional și la creșterea ratei de transmitere a bolilor sexuale. În plus, alcoolul este unul din primii patru factori de risc pentru mortalitatea prematură.

 

Consumul de alcool în adolescență, o problemă de sănătate publică

 

Potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care analizează comportamentul adolescenților cu vârsta de 15 ani în privința consumului de alcool, aceasta rămâne o problemă de sănătate publică, chiar dacă în ultimii ani s-a înregistrat o scădere a ratei consumului de alcool. În România, alcoolul este consumat de 9,2% din adolescente și 27,8% din adolescenți (mult peste media europeană de 16,4%). Totodată, în țara noastră, consumul de alcool începe timpuriu în cazul a 19,8% din adolescente (sub media europeană de 25,2%) și în cazul a 40,4% din băieții adolescenți (mult peste media europeană de 30,8%).

Raportul OMS avertizează și asupra pericolului de dezvoltare a unor comportamente nesănătoase care-i afectează pe adolescenți – debutul precoce al consumului, consumul mai multor tipuri de băuturi alcoolice simultan sau până la starea de ebrietate, în cazuri din ce în ce mai numeroase.

 

Ghid educațional în sprijinul cadrelor didactice

 

Campania „Rămâi în joc! Adolescență fără alcool!” derulată în acest an oferă sprijin cadrelor didactice, prin elaborarea unui ghid educaţional. Ghidul va fi lansat în luna mai și va cuprinde metode și tehnici educaționale şi psihopedagogice de prevenție în privința consumului de alcool în rândul minorilor.

Asociația Spirits România, reprezentant al producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, împreună cu Federația Română de Fotbal şi Mega Image vor derula campania până în luna iunie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.