Campanie pentru îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii orale

Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii orale, se desfăşoară în luna martie. Campania are scopul de a încuraja formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce priveşte igiena dentară şi tratamentul precoce al potenţialelor probleme dentare.

„Ne alăturăm astfel iniţiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor, respectiv Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an pe data de 20 martie cu scopul de a aduce în atenţia opiniei publice şi a profesioniştilor problemele din domeniu şi de a promova intervenţii eficiente. Sub sloganul „Fii mândru de zâmbetul tău”, anul 2023 este o oportunitate în plus de a încuraja oamenii, de toate vârstele, să ia cele mai bune decizii pentru îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii orale, aspect ce influenţează atât sănătatea organismului cât şi derularea activităţilor simple de zi cu zi precum discuţiile cu cei din jur, savurarea meselor, râsul alături de cei dragi”, informează un comunicat de presă al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit specialiştilor, cariile dentare, asociate consumului de zahăr, unui stil de viaţă nesănătos (alimente şi băuturi îndulcite sau acide), dar şi unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenţii individuale simple.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinţilor primari (dinţii de lapte) şi 796 de milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

„Menţinerea sănătăţii orale este esenţială la toate vârstele, însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei, de aceea introducerea spălatului pe dinţi, de la apariţia primului dinte, în programul zilnic al copilului precum şi îngrijirea cavităţii bucale a bebeluşului sunt esenţiale”, afirmă sursa citată.

Specialiştii recomandă spălarea de două ori pe zi timp de două minute, folosirea unei paste de dinţi cu fluor şi o periuţă cu peri moi, schimbarea periuţei de dinţi cel puţin o dată la trei luni, perierea tuturor părţilor dinţilor, menţinerea unei diete echilibrate, cu un conţinut scăzut de zahăr, deplasarea la medicul stomatolog pentru controlul de rutină o dată la 6 luni.

Campania este desfășurată de Ministerul Sînătății, prin intermediul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.