Campanie pentru prevenirea cancerului de piele în rândul adolescenților

O nouă campanie de prevenţie „Folosiţi Protecţia?”,  ce are ca scop principal îmbunătăţirea comportamentului asociat cu protecţia solară în rândul adolescenţilor, a fost lansată astăzi de Organizaţia europeană Euromelanoma, prin Societatea Română de Dermatologie(SRD).

Potrivit datelor organizatorilor, peste 84% dintre adolescenţi înţeleg că expunerea la soare creşte riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceştia nu se protejează întotdeauna de soare.

Până în 2043, incidenţa cancerului de piele va creşte cu 85%

Expunerea excesivă la soare fără folosirea protecţiei solare reprezintă o problemă majoră de risc în dezvoltarea cancerului amintit, iar creşterea acestei probabilităţi se poate institui încă din copilărie sau adolescenţă.

Conform unui studiu recent realizat de organizaţia europeană Euromelanoma, în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (o arsură solară dureroasă, însoţită de înroşirea intensă a pielii sau de apariţia de vezicule, cu o durată de două sau mai multe zile) înainte de vârsta de 18 ani există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate.

Preşedintele Euromelanoma, profesorul Veronique del Marmol avertizează că „până în 2043, la nivel mondial, se estimează o creştere cu 85% a incidenţei cancerului de piele, iar inversarea acestei tendinţe trebuie să înceapă prin abordarea modului de expunere la soare la copii şi adolescenţi”.

Expunerea la soare fără protecție, risc crescut de cancer încă din copilărie

 „Există o strânsă legătură între arsurile pielii provocate de soare în copilăria şi adolescenţa fiecăruia dintre noi şi creşterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel încât , anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de prevenţie în rândul acestor categorii de vârstă şi totodată, sperăm ca în plan general să amplificăm gradul de conştientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce şi tratamentul cancerului de piele” a declarat Secretarul General al Societăţii Române de Dermatologie (SRD), Dr. Alin Nicolescu.

Potrivit studiului  – realizat în perioada 2008-2018 de către Euromelanoma şi bazat pe examinările clinice a 394.681 de participanţi efectuate de dermatologi din toată Europa – arsurile solare severe în copilărie cresc riscul de a descoperi leziuni suspecte la vârsta adultă cu aproape o cincime.

O altă cercetare arată că, în ciuda faptului că 84% dintre adolescenţi recunosc legătura dintre protecţia inadecvată în timpul expunerii la UV şi dezvoltarea cancerului de piele, 76% din acest grup recunosc că nu se protejează întotdeauna de soare.

Cum (nu) se protejează adolescenții

Un sondaj care a chestionat aproape 1 500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, dezvăluie, de asemenea, că, atunci când sunt expuşi la soare, doar:
– 27% poartă întotdeauna o pălărie
– 17% poartă întotdeauna haine cu mâneci lungi
– 21% poartă întotdeauna ochelari de soare cu protecţie UV
– 49% stau întotdeauna sau des la umbră
– 52% îşi aplică întotdeauna protecţie solară pe faţă
– 56% aplică întotdeauna protecţie solară pe alte părţi expuse ale corpului lor

Factorii care favorizează cancerul de piele

Campania „Foloseşti protecţie?” derulată prin SRD evidenţiază principalii factori consideraţi de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat sunt:
– Utilizarea de solare
– Expunere frecventă intenţionat la soare
– Expunere în timpul activităţilor profesionale la soare
– Expunere recreaţională la soare (de exemplu sport sau grădinărit)
– Istoric familial de melanom

Potrivit SRD, campania din acest an stabileşte o legătură între expunerea cumulativă la radiaţiile UV şi riscul de cancer cutanat şi încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii.

Despre Euromelanoma și Societatea Română de Dermatologie

De la crearea sa în 1999, Euromelanoma are acum reţele de dermatologi care lucrează în peste 30 ţări şi a analizat şi adunat date despre cancerul de piele de la aproximativ 420.000 de subiecţi.

Organizaţia informează publicul cu privire la cancerul de piele, oferind sprijin practic ţărilor participante pentru lansarea campaniilor anuale de screening şi apoi se bazează pe aceste campanii prin furnizarea de resurse prin intermediul site-ului său web pentru a educa publicul larg cu privire la măsurile cheie de prevenire a cancerului de piele, factorii de risc şi importanţa recunoaşterii leziunilor anormale prin autoexaminare www.euromelanoma.org

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR), principalul forul ştiinţific al medicilor dermatologi din România.

Anul acesta, Societatea Română de Dermatologie împlineşte 95 de ani de activitate. Scopul asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale; organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.