Campanie pentru raportarea efectelor adverse ale medicamentelor

Combinații antibiotice

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) lansează cea de-a patra campanie anuală de social media pentru promovarea conștientizării importanței raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente. Organizată în perioada 25-29 noiembrie 2019, campania se desfășoară în cadrul unei săptămâni dedicate ridicării gradului de conștientizare, în care sunt implicate 39 de autorități de reglementare în domeniul medicamentului din Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia.

Autoritățile de reglementare se vor concentra împreună de data aceasta, asupra creşterii numărului de raportări de reacții adverse suspectate apărute în urma polimedicației, se precizează într-un comunicat de presă al ANMDMR. Deşi medicamentele sunt sigure și eficace, pot apărea reacții adverse. Este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor să fie înțelese de către profesioniștii din domeniul sănătății și comunicate pacienților, inclusiv persoanelor care asigură îngrijirea acestora.

Posibilele reacții adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o „oarecare stare de rău”, iar raportarea acestora poate veni în sprijinul autorităților de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiții de siguranță a medicamentelor aflate pe piață și luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive.

Pentru a se asigura că medicamentele de pe piață prezintă un grad acceptabil de siguranță în utilizare, autoritățile de reglementare, printre care se numără și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania, se bazează pe raportarea efectelor secundare suspectate.

Din cauza deficitului de raportare de care, din păcate, suferă toate sistemele de raportare, campania desfășurată în prezent este importantă atât pentru ridicarea gradului de conștientizare, cât și pentru consolidarea sistemului. Anul acesta, săptămâna dedicată campaniei de conștientizare își propune promovarea cooperării internaționale, îmbunătățirea calității vieții și educarea pacienților despre riscul polimedicației.

„Aspectul cel mai important al activității noastre este să ne asigurăm că medicamentele pe care le utilizaţi dumneavoastră și familia dumneavoastră sunt eficace şi au un nivel acceptabil de siguranță . Campania noastră va contribui la creșterea gradului de conștientizare în rândul pacientilor și persoanelor care asigură îngrijire. Este important ca atât aceștia cât și profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze reacțiile adverse posibile și să aibă încredere că se ține cont de rapoartele transmise”, a declarat farm. pr. Anca Crupariu, purtător de cuvânt al ANMDMR.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.