EXCLUSIV Cazurile noi de cancer de col uterin depistate anual în România sunt în ușoară scădere, de aproximativ 2.900 pe an, dar incidența rămâne „nepermis de mare” față de celelalte state europene, fiind mai degrabă comparabilă cu incidența din statele africane, a declarat dr.Carmen Ungurean, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro.
Dintre acestea, peste 50% sunt în stadii avansate la diagnostic, și frecvent, posibilitățile de tratament sunt depășite, a precizat dr.Carmen Ungurean care a adăugat că România nu își mai poate permite să nu mai investească în prevenire, cu atât mai mult cu cât vaccinarea fetițelor și testarea femeilor tinere și adulte prin screening pot reduce riscul de cancer de col uterin cu până la 60%.
„Datele pentru anul 2021, ca de altmiteri pentru toate cancerele, nu sunt validate. Numărul de cazuri noi de cancer de col uterin în România în fiecare an a înregistrat o ușoară scădere, în sensul că sunt în jur de 2.900 de cazuri noi anual. Este un semn bun, dar incidența în România rămâne nepermis de mare față de celelalte state europene și state vestice. Este mai degrabă comparabilă cu incidența cancerului de col uterin din statele africane și este cu atât mai de nepermis cu cât este unul dintre cele mai prevenibile cancere”, a declarat dr.Carmen Ungurean.
Spre comparație, dr.Carmen Ungurean a spus că media incidenței generale în statele Uniunii Europene este de 12,8 la suta de mii de femei, față de 32,3 cât este în România.
„De exemplu, un stat cu un sistem de sănătate comparabil cu al nostru, Slovenia, are o incidență de 9,4 la suta de mii de femei. La fel și în Italia, este de 9,4 la suta de mii de femei. În Finlanda, se înregistrează 6,7 la suta de mii de femei. Ca incidență și mortalitate, suntem, în continuare, primul stat din cele 27 de state ale UE”, a exemplificat dr.Carmen Ungurean.
Întrebată care ar fi cauza pentru care incidența cancerului de col uterin este una ridicată în România, dr.Carmen Ungurean a spus că „explicația este cea a lipsei de prevenție susținută și consecventă, în primul rând prin screening și apoi prin vaccinarea împotriva HPV. Până în anul 2012, România nu a avut un program național de screening pentru cancerul de col uterin”.
Dr.Carmen Ungurean a mai spus că scopul screeningului este acela de a depista leziunile precanceroase ale colului uterin care, tratate, duc la reducerea riscului de cancer de col uterin, iar netratate, pot evolua.
„Marele avantaj al acestui tip de cancer este că leziunea precanceroasă evoluează într-o leziune malignă într-un interval de timp de cinci până la zece ani. Prin urmare, oricare testare de screening în acest interval de timp poate depista leziunea precanceroasă și o poate trata și vindeca, înlăturând astfel riscurile. Chiar și în cazul unei leziuni canceroase depistate în stadiile sale incipiente, tratamentul acesteia este mult mai simplu și poate duce la vindecare și recuperare completă a femeii”, a declarat coordonatoarea Programului național de screening pentru cancerul de col uterin Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
În ceea ce privește rata de supraviețuire a pacientelor depistate cu cancer de col uterin, dr.Carmen Ungurean a spus că și aceasta se îmbunătățește.
„Firește, cu cât stadiul este mai avansat, cu atât rata de supraviețuire la cinci ani de la diagnostic scade. Rata de supraviețuire în cazurile aflate în stadii incipiente poate să fie de peste 80%. În cazurile avansate, scade mult, până la 30-40%”, a declarat dr.Carmen Ungurean.
Dr.Carmen Ungurean a mai spus că există un sondaj care arată că populația României este pregătită să participe la programe preventive.
„Există un sondaj privind cunoștințele și atitudinile populației în ceea ce privește cancerul, care se desfășoară o dată la doi ani și care arată că peste 50% din populația României este mai degrabă pregătită să participe la programe preventive. Populația României este mai degrabă pregătită pentru prevenție. Mingea este în curtea sistemului de sănătate publică, pentru că serviciile preventive trebuie să le fie extrem de accesibile. Prin urmare, trebuie să spunem oamenilor când, unde și cât costă ca să se prezinte ca să acceseze serviciile de sănătate publică preventive, iar în situația cancerului de col uterin cred că suntem în aceeași circumstanță favorabilă. Trebuie să ne asigurăm că avem serviciile de screening, să ne asigurăm că avem vaccinul accesibil tuturor categoriilor de populație care pot beneficia de aceste servicii”, a adăugat reprezentanta INSP.
Pe aceeași temă: