Când condimentați cu tumeric, nu uitați de râșnița de piper: Iată beneficiile acestei combinații pentru organism

Când condimentați mâncarea cu turmeric, nu uitați de râșnița de piper – sfătuiește un apreciat dietetician american.

Turmericul este un condiment auriu, cunoscut și apreciat pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, dar cum pot fi potențate aceste efecte benefice asupra organismului? Simplu, prin adăugarea altui condiment, susțin specialiștii, spre încântarea gurmanzilor.

În plus, există dovezi care sugerează că absorbția nu este singura modalitate prin care organismul poate accesa curcumina.

Cum funcționează benefic combinația celor două condimente

Curcumina, o substanța bioactivă primară care conferă turmericulului proprietățile sale antiinflamatorii, este posibil să nu fie bine absorbită de organism însă consumul combinat de turmeric cu piper negru poate ajuta la creșterea absorbției acesteia.

Explicația ar fi simplă: piperina, un compus găsit în piperul negru, poate ajuta la creșterea absorbției curcuminei, astfel încât corganismul uman să poată profita mai bine de proprietățile antiinflamatorii – menționează Verywell Health.

Curcumina părăsește rapid organismul, nefiind pe deplin asimilată, ceea ce înseamnă că s-ar putea ca unele dintre beneficiile turmericului pentru sănătate să fie pierdute, potrivit dieteticianului Courtney Schuchmann, de la Universitatea de Medicină din Chicago. Specialistul a menționat însă pentru site-ul amintit că piperina funcționează „blocând calea metabolică a curcuminei”, ceea ce ajută organismul să preia și să utilizeze curcumina.

Conform acestuia, piperina funcționează în același mod cu alți nutrienți și poate crește, de asemenea, absorbția fierului, 2- beta-carotenului și seleniului: „Încercați să combinați turmeric și piper negru pentru sosuri, curry, marinate, sosuri de salată și chiar și în smoothie-uri pentru a valorifica pe deplin potențialele beneficii pentru sănătate atribuite curcuminei”, a subliniat medicul de peste ocean.

Tumericul, benefic… cu sau fără piper

Deși poate fi o idee bună combinația celor două condimente în preparate, specialiștii spun că nu este nicio problemă dacă nu tolerați piperul: turmericul poate oferi proprietăți antiinflamatorii sau alte beneficii pentru sănătate și fără piper negru, a completat Monique Richard, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică cu sediul în Johnson City.

„Este puțin mai ușor pentru corpul nostru să folosească acești compuși activi din turmeric prin asocierea acestuia cu piperina, dar va fi totuși benefic, indiferent de modul în care îl consumăm”, a spus aceasta pentru Verywell, precizând că piperul negru nu este singurul ingredient care poate ajuta organismul să absoarbă turmericul; curcumina este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că nucile, semințele, uleiul de măsline extravirgin sau avocado pot ajuta corpul să absoarbă și să folosească curcumina.

Turmericul a fost folosit în medicina ayurvedică și bucătăria asiatică de multe secole iar condimentul este adesea prezent în rețete care includ pește, caju și alte surse de grăsimi sănătoase:Trebuie să ne amintim că nu consumăm ceva de la sine. Toate aceste lucruri funcționează sinergic împreună”, a subliniat specilistul.

Turmericul ar putea afecta și microbiomul intestinal

 S-ar putea obține mai multe beneficii pentru sănătate de la turmeric prin impactul condimentului asupra microbiomului intestinal decât din ceea ce este absorbit în sânge, argumentează Zhaoping Li, profesor de medicină, șef al departamentului de nutriție clinică de la Universitatea din California, Los Angeles, citat de Verywell Health.

Fost co-autor al unui studiu din 2019, a constatat că dozele culinare de condimente au schimbat compoziția microbiomului intestinal; cercetătorii au folosit atunci un amestec de scorțișoară, oregano, ghimbir, piper negru și piper cayenne pentru studiu. Și, deși nu au folosit turmeric în mod specific, descoperirile au arătat că beneficiile pe care le obținem de la condimente ar putea fi legate de efectele prebiotice care hrănesc bacteriile sănătoase din intestin.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.