Când poate merge copilul la sport după ce se vindecă de COVID-19

În funcţie de forma de COVID-19 pe care a avut-o, un copil îşi poate sau nu relua activităţile sportive pe care le făcea înainte de a se îmbolnăvi, potrivit Spitalului Virtual pentru Copiii, care citează un articol al Columbia University Irving Medical Center.

Astfel, după ce se vindecă şi iese din izolare, dacă un copil a suferit de forme asimptomatice sau foarte ușoare de COVID-19, poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19, la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente.

După forme medii, cu febră patru zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită, este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport, se arată în acelaşi articol.

Potrivit aceleiaşi surse, semnele de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19 sunt:
1. Palpitații intense
2. Dureri precordiale
3. Amețeală la eforturi minime
4. Leșin la sport
5. Dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.

„Panica nu ajută la nimic, iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală. Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare”, se arată pe pagina Spitalului Virtual pentru Copiii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.