Când se va termina pandemia de Covid-19

Cu peste 1 milion de cazuri confirmate de Covid-19 la nivel mondial și mai multe țări care vor intra în blocaj pentru a încetini pandemia, toată lumea se întreabă “Când se va termina pandemia”?

Potrivit Bloomberg, răspunsul depinde în mare parte de incertitudinile referitoare la noul coronavirus care provoacă boala, inclusiv dacă îl puteți contacta de mai multe ori și cât de repede ar putea să producă un vaccin oamenii de știință ai lumii.
De asemenea, costurile și beneficiile unei opriri prelungite și ceea ce își pot permit diferite țări, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere politic, sunt și ei factori care contribuie la acest răspuns.

1. Cum se va termina pandemia de COVID-19?

Bloomberg scrie că există un consens potrivit căruia pandemia se va încheia doar când va exista așa-numita imunităte de grup sau de comunitate.
Acest lucru se întâmplă atunci când suficienți indivizi dintr-o comunitate sunt protejați în fața unui agent patogen, astfel încât acesta nu găsește suficiente gazde și dispare.

Există două căi către acest rezultat. Unul este imunizarea. Pentru aceasta, cercetătorii ar trebui să dezvolte un vaccin care se dovedește sigur și eficient împotriva coronavirusului, iar autoritățile sanitare ar trebui să-l administreze unui număr suficient de oameni.

A doua cale către imunitatea de grup este mai sumbră: intervine după ce o mare parte a comunității a fost infectată cu un agent patogen și dezvoltă rezistența în acest fel.

2. Ce se întâmplă până atunci?

Pentru multe țări, strategia este de a bloca mișcarea oamenilor, pentru a încetini semnificativ răspândirea, închiderea afacerilor și a școlilor, interzicerea adunărilor și ținerea oamenilor acasă.

Ideea este de a preveni o explozie uriașă de infecții care să copleșească sistemul medical, ceea ce ar duce la un număr excesiv de decese.

„Aplatizarea curbei” eșalonează cazurile pe o perioadă mai lungă de timp și dă autorităților și furnizorilor de servicii medicale timp pentru a se mobiliza, pentru a-și dezvolta capacitatea de testare, pentru a urmări contactele celor infectați și pentru a trata bolnavii, prin creșterea facilităților spitalicești, inclusiv ventilatoare și unități de terapie intensive, potrivit Bloomberg.

3. Când pot fi reduse restricțiile?

Populația nu ar trebui să se aștepte ca viața să revină la normal prea curând. Ridicarea restricțiilor prea devreme riscă să genereze un nou vârf.

Autoritățile din China au început să redeschidă orașul Wuhan, unde a început pandemia, la două luni după ce a fost închis, când transmisia s-a oprit, practic.

Dar măsurile Chinei au fost mai stricte decât oriunde până acum și cel puțin o provincie a revenit la blocaj.

Jenny Harries, ofițerul medical adjunct al Angliei, a declarat că măsurile de blocare trebuie să dureze două, trei sau, în mod ideal, până la șase luni, potrivit Bloomberg.

La rândul său, Annelies Wilder-Smith, profesor de boli infecțioase emergente la London School of Igiene and Medical Tropical, recomandă să se păstreze restricțiile până când cazurile zilnice scad constant în cel puțin două săptămâni.

4. Ce se va întâmpla atunci ?

O foaie de parcurs autorizată de un grup de specialiști în domeniul sănătății din SUA, inclusiv fostul comisar al FDA, Scott Gottlieb, solicită o etapă intermediară în care școlile și întreprinderile să se redeschidă, dar adunările ar fi în continuare limitate.

Oamenii vor fi în continuare încurajați să țină la distanță unul de celălalt, iar celor cu risc ridicat ar fi sfătuiți să își limiteze timpul în public. Dacă va  începe să crească din nou numărul de cazuri, restricțiile vor fi înăsprinse.

Raportul lor, publicat de American Enterprise Institute, este probabil mai optimist decât viitorul prevăzut de cercetătorii de la Imperial College London.  Modelele lor sugerează că pentru cel puțin două treimi din timp până la stabilirea imunității de comunitate, toate gospodăriile ar trebui să reducă contactul cu școlile, locurile de muncă sau publicul cu 75%.

În orice caz, disponibilitatea pe scară largă a testelor este importantă în această etapă, potrivit Bloomberg. În centrul planului american se află cel puțin 750.000 de teste pe săptămână.

5. De ce este atât de importantă testarea?

Acest virus provoacă atât de mult, nu pentru că este mai ales letal, ci pentru că este insidios. Mulți dintre cei care sunt infectați sunt suficient de apți pentru a-și desfășura activitatea zilnică, răspândind în mod involuntar virusul. Acest lucru face vitală testarea pe scară largă a populației și verificarea tuturor simptomelor.  În acest fel, cei care pot transmite boala pot fi izolați și toți cei cu care au avut un contact strâns îcu ei pot fi urmăriți, testați și, dacă este necesar, izolați, limitând răspândirea în comunitate.

Un alt tip de test caută anticorpi pentru a vedea cine a învins deja virusul și, astfel, este puțin probabil să fie reinfectat, cel puțin pentru un timp.  După ce sunt disponibile pe scară largă, aceste teste ar putea permite persoanelor care testează pozitiv anticorpii să se deplaseze mai liber.

6. De ce contează unde ești?

Țările autoritare, cum ar fi China, pot impune controale mai stricte asupra mișcării și a mijloacelor de supraveghere mai intruzive, cum ar fi controalele de febră din casă în casă, urmărirea și aplicarea carantinelor și sunt mai puțin vulnerabile la presiunea întreprinderilor și a opiniei publice, potrivit Bloomberg.

Acest lucru le oferă instrumente puternice pentru a ține virusul sub control, atât timp cât sunt vigilenți împotriva cazurilor importate. Aceasta este o propunere mai dificilă pentru alte națiuni.

Cele mai sărace țări își pot permite mai ușor pierderile economice cauzate de restricții prelungite și adesea nu au infrastructura de sănătate pentru supraveghere extinsă.

7. Cât va dura până la apariția unui vaccin?

Zeci de companii și universități din întreaga lume lucrează la asta, dar nu există nicio garanție. Dezvoltarea vaccinului este în mod normal un proces lung și complex, care include ani de testare pentru a se asigura că sunt sigure și eficiente.

În lupta împotriva coronavirusului, unii dintre jucători își propun să livreze un vaccin în 12 până la 18 luni, un obiectiv extraordinar de ambițios.

Pe lângă faptul că utilizează abordări testate de-a lungul timpului, care au funcționat, oamenii de știință se bazează pe noile tehnologii, precum cele care adaugă material genetic viral celulelor umane, determinându-le să facă proteine care stimulează un răspuns imun.

Unii specialiști în vaccinuri consideră că guvernele, cetățenii și investitorii ar trebui să își tempereze optimismul. Nu este clar dacă metodele vor funcționa, daă se vor respecta termenele sau dacă industria va putea produce suficiente doze, potrivit Bloomberg.

8. A doua cale, către imunitatea de grup

În primul rând, ar apărea numai dacă recuperarea după o infecție lasă persoanele cu imunitate de durată. Încă nu se știe dacă este și cazul noului coronavirus. Nu se cunoaște nici proporția de persoane care ar trebui să fie expusă la virus pentru a stabili imunitatea de grup. În general, este mare, de exemplu 75% pentru difterie și 91% pentru rujeolă.

Patrick Vallance, consilierul științific principal al guvernului din UK, a estimat proporția la 60% în februarie. Cât timp va dura până la atingerea pragului necesar ar depinde de măsurile pe care guvernele le impun ca răspuns la pandemie.

Fără restricții ferme, sistemul de sănătate ar fi supraîncărcat, iar costurile ar crește semnificativ în timp foarte scurt.

Unele cercetări presupun că numărul real de infecții este mult mai mare decât cazurile confirmate. Dacă acest lucru este adevărat, țările sunt mai aproape de imunitatea de grup decât știm noi, notează Bloomberg.

9. Există alte variabile?

Am putea avea noroc, iar virusul s-ar putea estompa odată cu debutul verii în emisfera nordică, unde sunt cele mai multe cazuri, la fel cum focarele de gripă sunt sezoniere.

Dar nu se știe dacă vremea mai caldă va juca un rol. Chiar dacă focarul va dispărea în vară, acesta ar putea reveni toamna. Unii își pun speranțele într-o terapie ultra-eficientă.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.