Capitala a înregistrat cea mai mare rată de infectare de la începutul pandemiei COVID-19: peste 8 la mie

Capitala a înregistrat cea mai mare rată de infectare de la începutul pandemiei la nivelul României, de 8,28 de noi infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Sectorul 1 are cea mai mare incidență din București, dintre sectoare, de 10,23 cazuri la mia de locuitori.

Conform Direcției de Sănătate Publică București, Capitala a înregistrat o incidență de infectare cu SARS-CoV-2 de 8,28 de cazuri la mia de locuitori.

În Capitală, situația epidemiologică se prezintă în felul următor:

  • Sectorul 1: rată de infectare de 10,23 de cazuri la mia de locuitori
  • Sectorul 2: rată de infectare de 9,05 de cazuri la mia de locuitori
  • Sectorul 3: rată de infectare de 6,48 de cazuri la mia de locuitori
  • Sectorul 4: rată de infectare de 8,13 de cazuri la mia de locuitori
  • Sectorul 5: rată de infectare de 8,51 de cazuri la mia de locuitori
  • Sectorul 6: rată de infectare de 8,74 de cazuri la mia de locuitori

O ședință de Guvern va avea loc de la ora 12:00. În cadrul ședinței, decizia CNSU de joi privind noile măsuri din timpul stării de alertă va fi cel mai probabil adoptată. Aceasta prevede ca masca să devină obligatorie și în spații deschise, accesul la activități se face doar la 50% capacitate și doar pentru cei care sunt vaccinați sau au avut COVID, magazinele se închid la ora 22.00 în loc de 18.00, acolo unde se impune carantina de noapte. Școlile, în schimb, rămân deschise și după ce această incidență este depășită.

Programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienților.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Școlile rămân deschise și dacă incidența trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID.

Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive.

Vineri seara, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în urma depășirii ratei de infectare cu coronavirus de 6 cazuri la mia de locuitori, constatată joi, să aplice normele aflate în vigoare, începând de duminică. Însă rata de infectare depășea deja vineri pragul de 7,5.

Prin decizia adoptată de CMBSU: masca va fi obligatorie în spațiile publice aglomerate; magazinele și operatorii economici de servicii vor funcționa cu publicul doar până la ora 18:00, ulterior fiind disponibilă doar livrarea la domiciliu, cu excepții; restaurantele și localurile vor fi închise publicului.

De asemenea, piscinele interioare vor fi închise; competițiile sportive pot avea loc cu participarea doar a celor vaccinați; cinematografele și sălile de spectacole vor fi închise; spectacolele, concertele și festivalurile în aer liber vor fi permise în anumite condiții; mitingurile vor fi interzise; nunțile și botezurile vor fi interzise; slujbele vor putea avea loc cu respectarea măsurilor sanitare.

Totodată, se instituie carantina de weekend, când de la ora 20:00 vor putea circula doar cei vaccinați sau care au un motiv întemeiat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.