Care sunt proiectele finanțate din granturi SEE

A fost lansat programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014 – 2021. Programul este gestionat de Ministerul Sănătății, în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și Directoratul Norvegian de Sănătate. Este prevăzută finanțarea a opt proiecte predefinite, precum și a unor proiecte selectate în cadrul a trei apeluri organizate de Ministerul Sănătății. Suma alocată pentru acest program este de peste 47 de milioane de euro (85%  granturi SEE și 15% confințare).

 

Lista celor opt proiecte predefinite

 

  • Creșterea capacității sectorului de sănătate românesc de a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancer (CEDICROM 2). Proiect implementat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca în parteneriat cu Registrul de Cancer din Norvegia. Suma alocată: 2.000.000 de euro.
  • Întărirea controlului TB în România, prin punerea în aplicare a Strategiei WHO END TB 2016-2020. Proiect implementat Institutul de Pneumologie Marius Nasta București în parteneriat cu Romanian Angel Appeal și Fundația LHL Tuberculosis din Norvegia.  Suma alocată: 10.000.000 euro.
  • Consolidarea rețelei naționale de furnizori de servicii medicale primare. Proiect implementat de Institutul Național de Sănătate Publicăîn parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”. Suma alocată: 8.800.000 de euro.
  • Creșterea performanțelor în diagnosticul și tratamentul cancerelor copilului. Proiect implementat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca în parteneriat cu Spitalul pentru Copii Sf. Maria Iași, Spitalul pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara și Institutul Oncologic București și având ca partener din statele donatoare Direcția Norvegiana de Sănătate. Suma alocată: 3.750.000 de euro.
  • Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți.Proiect implementat de Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Anti-drog, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Copii și Tineret, Sănătatea Mintală și Protecția Copilului din Norvegia. Suma alocată: 2.500.000 de euro.
  • Crearea unui registru de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut în scopul prevenirii insuficienței cardiace Proiect implementat de Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul Inimii Timișoara, Spitalul Județean de Urgența Oradea și cu parteneri din statele donatoare Spitalul Universitar Haukeland, Bergen, Norvegia și Spitalul Universitar Tromso din Norvegia. Suma alocată: 2.500.000 de euro.
  • Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice (1.761.494 euro). Proiect implementat de Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș. Suma alocată: 1.761.494 de euro.
  • Dezvoltarea Registrul Unic al Profesioniștilor în Sănătate. Proiect implementat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică. Suma alocată: 500.000 de euro.

 

 

Ce este Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021

 

Pe 13 octombrie 2016 a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Guvernele României, condus la acea vreme de Dacian Cioloș, și guvernele statelor SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) privind implementarea Mecansimului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021. Obiectivele acestui mecanism sunt susținerea coeziunii econimice și sociale ăn Europa, prin creștere economică, dezvoltare durabilă, reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European și consolidarea relațiilor de cooperare între statele donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) și statele beneficiere.

În cadrul mecanismului financiar, Ministerul Sănătății, în calitate de operator, derulează programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european”. Bugetul alocat este de peste 47 de milioane de euro (85% grant și 15% cofinanțare).

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.