Carta OMS privind siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății, lansată cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, marcată din 2019 în data de 17 septembrie, Carta privind siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății. Prin intermediul acestei Carte, OMS solicită guvernelor și liderilor din domeniul sănătății să ia măsuri în ceea ce privește amenințările persistente la adresa sănătății și siguranței lucrătorilor din sănătate și a pacienților.

„Pandemia COVID-19 ne-a reamintit tuturor rolul vital pe care îl joacă lucrătorii din domeniul sănătății pentru ameliorarea suferințelor și a vieții sigure”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat de presă al Organizației.

„Nicio țară, spital sau clinică nu își poate menține pacienții în siguranță decât dacă îi menține pe lucrătorii săi în siguranță. Carta OMS privind siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății este un pas către asigurarea faptului că lucrătorii din domeniul sănătății beneficiază de condiții de muncă, instruire, salariu și respectul pe care îl merită în condiții de siguranță”, a mai adăugat dr. Ghebreyesus.

OMS consideră că pandemia de COVID-19 a expus lucrătorii din sănătate și familiile acestora la niveluri de risc fără precedent. Deși nu sunt reprezentative, datele din multe țări din regiunile OMS indică faptul că infecțiile cu COVID-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății sunt mult mai mari decât cele din populația generală.

”În timp ce lucrătorii din domeniul sănătății reprezintă mai puțin de 3% din populație în marea majoritate a țărilor și mai puțin de 2% în aproape toate țările cu venituri mici și medii, în jur de 14% din cazurile COVID-19 raportate la OMS sunt printre lucrătorii din domeniul sănătății. În unele țări, proporția poate ajunge la 35%. Cu toate acestea, disponibilitatea și calitatea datelor sunt limitate și nu este posibil să se stabilească dacă lucrătorii din domeniul sănătății au fost infectați la locul de muncă sau în mediul comunitar. Mii de lucrători din domeniul sănătății infectați cu COVID-19 și-au pierdut viața în întreaga lume. În plus față de riscurile fizice, pandemia a pus niveluri extraordinare de stres psihologic asupra lucrătorilor din domeniul sănătății expuși la cereri ridicate timp de ore lungi, trăind în frica constantă de expunere la boli în timp ce sunt separați de familie și se confruntă cu stigmatizarea socială. Înainte de lovirea COVID-19, profesioniștii din domeniul medical aveau deja un risc mai mare de sinucidere în toate părțile lumii. O recenzie recentă a profesioniștilor din domeniul sănătății a constatat că unul din patru a raportat depresie și anxietate, iar unul din trei a suferit insomnie în timpul COVID-19. OMS a evidențiat recent o creștere alarmantă a rapoartelor de hărțuire verbală, discriminare și violență fizică în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății în urma COVID-19”, se arată în comunicatul de presă emis de OMS.

Carta lucrătorilor din domeniul sănătății a OMS solicită tuturor statelor membre și părților interesate relevante să ia măsuri pentru:

  1. Stabilirea unor legături între siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății și politicile și strategiile privind siguranța pacienților
  2. Elaborarea și implemnetarea de programe naționale pentru sănătatea și securitatea la locul de muncă a lucrătorilor din domeniul sănătății
  3. Protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății de violența la locul de muncă
  4. Asigurarea unui confort psihologic și a sănătății mintale
  5. Protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății de pericolelel fizice și biologice

În plus față de Carta de siguranță a lucrătorilor din domeniul sănătății, OMS a prezentat, de asemenea, obiective specifice Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților 2020, pentru ca liderii din domeniul sănătății să investească, să măsoare și să îmbunătățească siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății în anul următor. Obiectivele sunt destinate facilităților de îngrijire a sănătății pentru a aborda domenii precum: reducerea stresului și a epuizării legate de muncă; îmbunătățirea utilizării echipamentului individual de protecție; promovarea toleranței zero la violența împotriva lucrătorilor din sănătate și analizarea incidentelor grave legate de siguranță.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.