Articol realizat cu Dr. Norina Alinta Gâvan Președinte Asociația de Podiatrie
Care sunt implicațiile sociale și economice ale amputațiilor?
Piciorul diabetic este o complicație cronică majoră a diabetului, cu un puternic impact social și financiar. În România nu există la ora actuală o situație clară a costurilor îngrijirii persoanelor care suferă amputații, astfel încât să se poată face o estimare în legătură cu beneficiile aduse din punct de vedere economic și, de ce nu, și social, prin prevenție și implicare a podiatrilor.
Strategii care să schimbe această realitate a diabetului zaharat sunt trasate în multe state ale lumii, unde se fac progrese continue în ceea ce privește accentul pus pe prevenție primară și nu pe tratament.
În SUA, un dolar investit în tratamentul unui pacient cu picior diabetic poate genera o economie pentru sistemul de sănătate de 27 până la 51 de dolari
Asociația de Medicină Podiatrică din America (APMA) raportează că îngrijirea piciorului diabetic costă mai mult decât primele cinci cele mai costisitoare forme de cancer (www.apma.org). În SUA, mai mult de 29 de milioane de persoane au diabet zaharat, costurile asociate afecțiunii fiind de aproxmativ 245 de miliarde de dolari pe an. Dintre acestea, 176 de miliarde sunt asociate costurilor medicale directe, iar 69 de miliarde sunt asociate costurilor medicale indirecte, legate de dizabilități în urma amputațiilor, scăderea productivității în câmpul muncii, moarte prematură. Tot în SUA, în anul 2013, aproximativ 73.000 de pacienți cu diabet au avut nevoie de amputații, costul unei singure amputații fiind de peste 70.000 de dolari. 25% din persoanele cu diabet dezvoltă cel puțin o ulcerație pe parcursul vieții. În SUA, costul estimat al unui episod de ulcerație este de 13.179 USD, cost care crește cu severitatea ulcerației. Mai mult decât atât, studiul realizat de APMA a relevat faptul că un dolar investit în tratamentul unui pacient cu picior diabetic, va genera între 27 și 51 de dolari economisiți pentru sistemul de sănătate.
Există numeroase dovezi care să susțină eficacitatea prevenției și a tratamentului ulcerațiilor piciorului diabetic. APMA publică analize care permit factorilor de decizie să ia în considerare costurile și probele clinice și cuantifică valoarea îngrijirii piciorului de către un podiatriu, pentru pacienții cu diabet zaharat. În SUA, podiatrul, datorită educației, formării profesionale și de specialitate, se află în poziția unică de a gestiona programele de tratament pentru îngrijirea picioarelor cu risc ridicat și poate reduce incidența și complicațiile ulcerațiilor piciorului, prin intervenția timpurie și formularea protocoalelor de tratament. Abordarea în echipa multidisciplinară a afecțiunilor piciorului diabetic a fost demonstrată a fi singura metodă de succes de îngrijire pentru pacientul cu diabet zaharat cu risc ridicat.
22% din infecțiile la nivelul piciorului diabetic au ca rezultat o amputație. Infecțiile sunt printre cele mai costisitoare complicații care pot apărea în cazul picioarelor, diabetul zaharat fiind, în ansamblu, o afecțiune ce necesită fonduri substanțiale, pe care guvernele actuale le pun deocamdată în mod insuficient la dispoziție. Diabetul nu este considerat o urgență primară, așa cum se întâmplă în cazul cancerului. Costurile uriașe asociate complicațiilor piciorului diabetic și calitatea scăzută a vieții pacienților, indică faptul că strategiile aplicate de management ale afecțiunii, care ar facilita o vindecare mai rapidă, un tratament mai eficient și o reducere a numărului de amputații, pot fi cu adevărat cost-eficiente. Prevenția, incluzând aici educația pacienților și mai ales îngrijirea corespunzătoare a picioarelor, are ca actori cheie specialiștii podiatrii, toate aceste măsuri preventive în care sunt implicați aducând beneficii asupra stării de sănătate a pacientului.
În România, peste 14% din persoanele cu diabet au un episod de ulcerație, gangrenă sau suferă o amputație în timpul vieții. Zilnic se efectuează în medie 62 de amputații (minore și majore) în rândul persoanelor cu diabet, adică la fiecare 20 de minute undeva în România are loc o amputație din cauza diabetului. Rolul podiatrului devine, astfel, fundamental, atât pentru asigurarea unei cât mai bune calități a vieții în rândul persoanelor cu diabet – și vorbim despre aproape 2 milioane de adulți!*, cât și pentru sistemul medical românesc. Este vorba despre o problemă critică a costurilor, iar prevenția este mai ieftină decât tratarea. Prevenția amputațiilor la pacienții cu diabet zaharat începe cu un pas important și sigur: educația acestor pacienți, îngrijirea corespunzătoare a picioarelor persoanelor cu diabet în general și în special a persoanelor aflate la risc. Aceste măsuri sunt cost eficiente și generează, în timp, economii substanțiale în sistemul sanitar. Creșterea conștientizării în ceea ce privește potențialul economic al unui sistem coerent de prevenție, cu siguranță ar duce la un management mai eficient al complicațiilor diabetului zaharat și în țara noastră.
Podiatrul este parte esențială a echipei multidisciplinare care îngrijește persoanele cu picior diabetic
Abordarea corectă a pacientului cu picior diabetic, pacient complex, cu alte posibile complicații asociate, trebuie făcută de către o echipă multidisciplinară care să cuprindă un medic diabetolog, un chirurg, un medic de familie, un neurolog, bineînțeles persoana cu diabet ca pacient informat, familia acestuia și nu în ultimul rând, un specialist în podiatrie. Ar fi ideal să ținem cont că includerea unui podiatru în această echipă de îngrijire a persoanei cu diabet poate reduce cu 85% rata amputațiilor**.
Gândindu-ne la costurile generate de piciorul diabetic, nu numai în cazurile în care survin amputații, consecințele medicale și impactul social sunt critice. O persoană cu diabet zaharat şi risc de picior diabetic are nevoie de îngrijiri speciale, în ceea ce privește prevenția apariției ulcerației sau a amputației. O amputație nu presupune doar costul intervenției chirurgicale, ci și tratament post-intervenție, medicație, spitalizare, reabilitare, costuri și îngrijiri pe termen lung. Persoanele care suferă amputații devin persoane cu dizabilități, a căror productivitate a muncii este semnificativ scăzută și care necesită sprijin financiar și reintegrare socială. Scopul final al podiatrilor este acela de a restaura mobilitatea și confortul unei persoane, să amelioreze starea patologică a piciorului, să readucă persoanele la muncă cât mai repede posibil și în siguranță, să prevină problemele viitoare ale piciorului, printr-o monitorizare atentă.
Podiatria, un domeniu nou în România, recunoscut în 27 de țări din lume, pune îngrijirea corectă a picioarelor în centrul atenției. Ca disciplină de sine stătătoare, podiatria abordează toate afecțiunile picioarelor, ale tălpilor și gleznelor fiind și o disciplină care se dovedește parte integrantă a echipei multidisciplinare de îngrijire a piciorului diabetic.
Problemele de sănătate ale piciorului sunt multiple. Podiatrul se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul unor afecțiuni precum: picior diabetic, deformari ale degetelor, analiza mersului, infecții fungice, bătături, monturi, unghii încarnate, degerături etc. Aparent minore, lăsate netratate, aceste afecțiuni pot pune în pericol sănătatea și integritatea membrelor inferioare. Podiatria oferă soluții, implicând expertiza specialiștilor pregătiți să facă față cu succes unor astfel de provocări, în sănătatea picioarelor.
Podiatrul implicat într-o echipă multidisciplinară poate aprecia factorii de risc de la nivelul picioarelor, poate realiza screeningul de neuropatie şi arteriopatie, face educația terapeutică specifică, poate evalua și recomanda încălţămintea corespunzătoare, poate preveni piciorul diabetic prin tratamente specifice (tăierea unghiilor, înlăturarea bătăturilor sau a tegumentului mort, tratament specific pielii uscate). Podiatrul realizează tratamentele conservative, operaţiunile de debridare a ulceraţiilor și tratamentele infecţiilor sub îndrumarea unui medic. Podiatrul poate aplica pansamente și îndruma pacienții, după caz, către alte specialități medicale. Specialistul podiatru poate îngriji, pe lângă persoana cu diabet si pacienții cu alte afecțiuni ale picioarelor din domenii medicale diverse și complexe (medicină internă, reumatologie, chirurgie, ortopedie, dermatologie, pediatrie, medicină sportivă).
Dezvoltarea podiatriei este cea mai la îndemână soluție pentru sistemul de sănătate din România, în raport cu problematica complicațiilor generate de diabetul zaharat la nivelul picioarelor. Discutăm despre o ramură medicală nouă, care are potențial major în reducerea amputațiilor din diabetul zaharat.
Asociația de Podiatrie, un prim pas pentru promovarea și recunoașterea specialității și în România
În România, promovarea podiatriei și a necesității acesteia în contextul medical a început în aprilie 2015, la Cluj-Napoca, odată cu înființarea Asociației de Podiatrie. Având ca obiective recunoașterea podiatriei în România, educația medicală și dezvoltarea culturii de îngrijire a picioarelor, Asociația de Podiatrie desfășoară de doi ani, proiecte specifice, implicându-se activ în dezvoltarea acestei ramuri medicale. Asociația de Podiatrie urmărește creșterea conștientizării problemelor ridicate de sănătatea picioarelor, dezvoltarea în populația generală a culturii îngrijirii picioarelor, introducerea specialității de podiatrie în rândul asistenților medicali și crearea profesiei de podiatru în România. Asociația a început extinderea ariei medicale, prin demersuri importante de creare a competenței și a specializării de podiatrie în rândul asistenților medicali, prin instruirea tinerilor specialiști implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet și în managementul piciorului diabetic. Toate acțiunile vin în direcția nevoii de dezvoltare și în România a acestei specialități medicale noi, lucru ce presupune eforturi, demersuri, strategii și bineînțeles, susținere.
O perspectivă globală a îngrijirii piciorului diabetic, văzută din punct de vedere economic și social, implică luarea în considerare a tuturor celor care au rol în viața persoanei cu diabet: echipa multidisciplinară în care specialistul podiatrul își are locul bine stabilit, prin expertiză, aport în creșterea calității vieții, rol în prevenirea amputațiilor. Avem nevoie în România de construirea acelei comunități, formate din medici și asistenți medicali afiliați, pentru noi inițiative, perspective și programe de educație medicală, toate având ca scop implementarea și extinderea domeniului podiatriei în țara noastră. Privind subiectul în ansamblu, pe lângă conștientizarea importanței existenței podiatriei și a podiatrilor, este nevoie de o cultură a îngrijirii picioarelor în România, pornind de la persoanele sănătoase și implicit, de educație în acest sens, aspecte în cazul cărora specialiștii podiatri își pot aduce aportul substanțial. Acest lucru ar însemna, pe lângă alinierea la standarde internaționale și europene, alinierea, mult mai necesară a României la normalitate.
În contextul național actual, formarea de specialiști în podiatrie ar trebui văzută ca o prioritate sistemică. Introducerea acestei noi specialități medicale în România este o precondiție pentru asigurarea unei îngrijiri corespunzătoare și eficiente din ambele direcții: a criteriilor ce vizează calitatea vieții persoanelor cu afecțiuni ale picioarelor, respectiv a celor ce țin de impactul costurilor în sistemul de sănătate românesc.
Podiatria, ca domeniu recunoscut, există în 15% din națiunile din întreaga lume. Foaia de parcurs pentru educația podiatrică standardizată în România este deja începută. Pentru atingerea acestui obiectiv, avem nevoie de răspândirea ideilor noi și de inspirație de la pionierii în podiatrie din țările unde acest domeniu este dezvoltat. Abordarea în echipă și cu implicarea altor specialități medicale ar asigura îmbunătățirea globală a managementului afecțiunilor piciorului și ar crește în viitor numărul de picioare ce pot fi salvate. Podiatria în România înseamnă un pas înainte pentru sănătatea picioarelor, un pas înainte pentru sistemul medical. Podiatria în România înseamnă progres, iar progresul înseamnă mișcare. Progresul este susținut de inovație. Mișcarea este susținută de picioare sănătoase!
Sistemul de sănătate românesc este perfectibil. Să nu uităm că noi formăm sistemul și că toate minusurile pot fi reduse de fiecare prin implicare, dăruire, entuziasm. Prin fiecare proiect pe care îl derulăm, atât orientat către specialiști, cât și către pacienți, facem un pas pentru ca România să se alinieze modelelor internaționale în domeniul podiatriei, practic pentru o schimbare pozitivă a sistemului de sănătate.
Oamenii reprezintă sistemul, iar crearea unui sistem medical competitiv, performant, depinde de noi, de conștiința noastră și de capacitatea de a păși cu încredere dincolo de bariere!
Într-o lume a schimbărilor, în alternanţa de pericole şi oportunităţi, deschiderea spre valori, spre ceilalţi şi spre noi înşine este cheia aproape de intenţia, voinţa de căutare şi acomodarea la noul din jurul fiecăruia.
*Studiul epidemiologic PREDATORR
**Federația Internațională de Diabet