Frecvența cu care o persoană ajunge la medic este o măsură bună a accesibilității serviciilor medicale. În general, dacă serviciile de sănătate sunt ușor de accesat și populația își permite financiar să apeleze la ele, atunci statistic acest lucru se va reflecta în frecvența vizitelor la practicienii din medicina primară.
Mai departe, accesul la servicii specializate depinde de mai mulți factori: în primul rând, de accesul la serviciile primare (cele care trimit mai departe pacientul, ori de câte ori este nevoie), de accesul facil (distanța de pacient, birocrație, costuri directe) și de educația medicală a populației.
Un raport publicat astăzi de Eurostat arată că România se situează, la nivelul Uniunii Europene, între țările cu serviciile de sănătate cel mai greu de accesat.
România, în „top 3” al țărilor cu acces dificil la medicina primară
În 2017, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ patru persoane din zece (38%) au fost la medicul de familie sau de medicină generală cel puțin o dată în cele douăsprezece luni anterioare sondajului. Un sfert din populație (25%) au mers la medicul de medicină primară între trei și cinci ori, iar 14% au mers de cel puțin șase ori. 24% din populație nu a mers deloc, însă, la medicul de familie.
Recordul negativ al persoanelor care nu au ajuns deloc la medicul de familie este deținut de Grecia (60,5%), urmată de Bulgaria (52,4%) și de România (42,9%). În țara noastră, o treime din respondenți (33,1%) au mers la medicul de familie de una-două ori, 13,5% de trei-cinci ori, 6,2% de șase-zece ori și 4,2% de peste zece ori. Pentru comparație, în Germania, doar 10,7% din respondenți nu au fost deloc la medicul de familie în ultimul an, în vreme ce 39,4% au fost de una-două ori, iar 32,7% de trei-cinci ori. În Danemarca, aproape 70% din populație a fost de trei ori sau mai mult la medicul de familie.
Mai mult de patru din cinci români nu ajung nici o dată pe an la dentist
Situația este mult mai grăitoare, pentru România, atunci când vine vorba de frecvența cu care populația ajunge la medicul stomatolog. Nu mai puțin de 82% din respondenții români au declarat că nu au făcut vreo vizită la dentist în ultimul an, față de doar 45% în medie în Uniunea Europeană. Excluderea îngrijirilor dentare din asigurările de sănătate și limitarea destul de strictă a serviciilor pentru copii fac ca populația României să acceseze cu greu serviciile stomatologice. Pe lângă costuri, este vorba și de lipsa cabinetelor dentare din mediul rural, ceea ce adaugă costuri și bariere suplimentare pentru acces.
În Uniunea Europeană, 42% din locuitori au mers la dentist o dată sau de două ori în anul anterior sondajului (2017), 10% de trei-cinci ori și 3% de șase ori sau mai des. În România, în schimb, doar 14,9% au fost o dată sau de două ori la stomatolog și mai puțin de 3,5% au fost de trei ori sau mai des. La capătul „performant” al Europei se situează tot Germania, unde doar 13,8% din respondenți nu au fost la dentist în cele douăsprezece luni anterioare sondajului, în vreme ce 65,3% au fost o dată sau de două ori, 16,6% de trei-cinci ori și 4,4% de cel puțin șase ori.
Serviciile de chirurgie, aproape inaccesibile în România
În fine, statisticile publicate de Eurostat se referă și la frecvența cu care pacienții ajung la medicul chirurg. În UE, media celor care nu au ajuns la chirurgie în anul precedent a fost de 45%, în vreme ce în România ea a ajuns la 88% (cel mai mult din UE).
În țara noastră, 9,2% din respondenți au ajuns o dată sau de două ori la un chirurg și 2,8% de trei ori sau mai mult. În UE, media a fost de 34% pentru una sau două consultații de chirurgie, 14% pentru trei-cinci și 7% pentru șase sau mai multe vizite.
Din nou, cele mai accesibile servicii de chirurgie au fost în Germania, unde 42% din respondenți au fost o dată sau de două ori în ultimul an, 23,2% de trei-cinci ori și 13% de șase ori sau mai des.