Cât va plăti UE pentru vaccinul împotriva COVID-19?

Prețul convenit de Uniunea Europeană pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech este puțin mai mic decât cel plătit de Statele Unite. Asta arată un document intern UE obținut de Reuters.

Astfel, Uniunea Europeană ar fi ajuns la un acord pentru a plăti 15,5 euro pe doza de vaccin. Prețul, negociat pentru 300 de milioane de doze, este puțin mai mic decât cel plătit de Statele Unite (15,98 euro) pentru primul transport de 100 de milioane de doze.

Documentul UE, datat din 18 noiembrie, a circulat intern după ce UE a anunțat acordul său cu Pfizer și BioNTech, pe 11 noiembrie.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să ia astăzi o decizie privind aprobarea vaccinului Pfizer, după ce acesta a fost autorizat deja în mai multe țări, printre care Marea Britanie și Statele Unite.

Joi, secretarul de stat belgian pentru Buget, Eva De Bleeker, a publicat pe Twitter un tabel cu prețurile pe care Belgia le va plăti companiilor farmaceutice pentru vaccinurile lor anti-COVID-19. Ea a retractat postarea la scurt timp după publicare.

În tabelul respectiv vaccinul Pfizer era trecut cu un cost pentru Belgia de 12 euro pe doză, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că acesta a fost prețul convenit de UE.

Și alte vaccinuri din tabel erau trecute cu prețuri mai mici decât cele oferite de surse europene.

”Există întotdeauna un preț total și un preț la livrare”, a explicat un oficial UE implicat în negocierile cu producătorii de vaccinuri, atunci când a fost întrebat de diferența dintre prețurile UE și cele belgiene.

Un purtător de cuvânt al lui De Bleeker a refuzat să comenteze informațiile, invocând confidențialitatea, dar a amintit că secretarul de stat a declarat săptămâna trecută în Parlament că prețurile bugetate sunt încă preliminare.

În baza acordurilor de achiziție pentru vaccinurile împotriva COVID-19, blocul comunitar a aprobat plăți în avans pentru rezervarea dozelor înainte de aprobare. După aprobare, Guvernele UE pot plăti restul prețurilor pentru a cumpăra dozele rezervate.

UE nu a precizat deocamdată avansul convenit cu Pfizer. Însă în octombrie a anunțat că a plătit circa un miliard de euro ca avans către AstraZeneca, Sanofi șiJohnson & Johnson, cu încă 1,45 miliarde de euro bugetați pentru Pfizer-BioNTech, Moderna și CureVac.

În prezent Uniunea negociază un acord și cu Novavax.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.