Câte doze de vaccin gripal vor ajunge la medicii de familie, pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Anunțul Ministerului Sănătății

Ultimele 540 000 doze de vaccin gripal vor ajunge marți și miercuri la direcțiile de sănătate publică și, mai apoi, în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății (MS) a achizitionat aproximativ trei milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie 2020.

Până pe 29 noiembrie, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate 864.796 de persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Conform aceleași surse, la nivel național, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripaclinica, IACRS si pneumonii) este în scădere, în săptămâna 48 de monitorizare, a fost de 31.874, cu 63.9% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (88.394) si cu 27.4% mai mic, comparativ cu cel din saptamana anterioară (43.954), scăderi posibil datorate si subraportarilor din perioada sărbătorilor legale.

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.