Două femei au suferit complicații medicale grave, după ce implanturile contraceptive le-au migrat în plămâni. Semnalul de alarmă a fost tras de Asociația victimelor emboliei pulmonare și a atacurilor vasculare cerebrale legate de contracepție hormonale (AVEP).
Implantul contraceptiv reprezintă o tijă mică flexibilă, care este plasată subcutanat, în partea superioară a brațului. Acesta eliberează un progestativ similar cu progesteronul natural pe care femeile îl produc la nivel ovarian și are efect timp de până la trei ani.
Asociația, contactată de două paciente
Asociația a fost contactată de două femei, ”una în 2017, alta în 2019, pentru a o informa despre accidente grave: migrația implanturilor lor contraceptive în sistemul sanguin, apoi în arterele pulmonare, antrenând un risc pentru viață”. AVEP nu a menționat modelul sau modelele de implanturi implicate.
”Ambele au suferit mai multe intervenții chirurgicale grele pentru retragerea implantului din vasele de sânge și au evitat la limită o ablație parțială a plămânului”, se arată într-un comunicat al asociației.
Revista medicală British Medical Journal a prezentat în luna iulie un caz similar, survenit la o portugheză în vârstă de 31 de ani, cu un implant introdus în 2017.
Acest tip de accidente este ”foarte rar, cu puține cazuri descrise în literatura științifică”, potrivit British Medical Journal. Potrivit specialiștilor, o ”introducere prea în profunzime” a implanturilor și practicarea de ”exerciții fizice prea intense” după introducere sunt principalii factori de risc pentru o astfel de migrație în sistemul sanguin.
În Franța, primele cazuri de migrație de implanturi au fost semnalate în 2016. Agenția Națională a Medicamentului a lansat o operațiune de supraveghere.
În plus, au fost deschise zeci de centre de excelență în montarea și retragerea implanturilor contraceptive, pentru a forma profesioniști voluntari.