Cazuri grave ale unor pacienţi copii, tratate de medici ai Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”

Medici ai Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare au tratat cazuri grave ale unor copii, printre care şi un pacient de cinci ani.

Potrivit medicului-șef, Lucian Bogdan, băieţelul de cinci ani a fost internat cu febră și congestie faringo-amigdaliană, cu suspiciunea inițială a fost că ar fi infectat cu SARS-CoV-2, ipoteză infirmată prin testul RT-PCR.

Lucian Bogdan a explicat că inițial simptomatologia copilului a fost interpretată ca fiind amigdalită acută, fiind inițiat tratamentul antibiotic și simptomatic, însă evoluația pacientului nu a fost bună, reapărând ascensiunile febrile după două zile de medicamente, dar și lipsa apetitutului și alterarea stării generale. În acest sens, în cadrul Secției Pediatrie, cazul a fost reevaluat de către colectivul secției, fiind ridicată suspiciunea unui Sindrom Inflamator Multisistemic la Copil (MIS-C/PIMS), o entitate rară și severă la copil, asociată infecției cu SARS-CoV-2 în antecedente.

”Reevaluarea clinică, biologică și imagistică (ecografie toracică și CT toracic) a confirmat suspiciunea clinică prin evidențierea anticorpilor pentru SARS-CoV-2 de tip IgG, care au susținut faptul că a existat o infecție COVID-19, veche și vindecată, apariția inflamației sistemice importante dovedită prin analize de laborator, precum și afectarea pleuro-pulmonară bilaterală, cu leziuni specifice acestei afecțiuni, confirmată imagistic. Sub tratament antibiotic, antiinflamator (corticoterapie), anticoagulant, simptomatic și suportiv evoluția micuțului a fost spectaculoasă, cu remisia modificărilor imagistice și a sindromului inflamator”, a declarat Lucian Bogdan, medic-șef al Secției Pediatrie.

De asemenea, un alt caz special care a fost tratat este cel al unei fetițe de nouă ani, provenită dintr-un mediu social-defavorizat, care s-a prezentat cu o anemie multifactorială severă, cu insuficiență cardiacă secundară gravă care s-a complicat pe acest fond cu o pneumonie bilaterală cu pleurezie. După transfuzia cu concentrat eritrocitar efectuată de urgență, tratamentul insuficienței cardiace și al penumoniei evoluția pacientei a fost lentă dar favorabilă.

Al treilea caz tratat de medicii Secției Pediatrie, care a ieșit din tiparele obișnuite, este cel al unui băiat de 13 ani, care s-a prezentat la spital cu dificultăți de respirație și ascensiuni febrile despre care mama a afirmat că au apărut relativ recent, însă starea s-a agravat în numai câteva zile.

”Judecata clinică promptă a colegilor din UPU-Pediatrie a indicat suspiciunea unei afectări pleuro-pulmonare severe, care a fost confirmată de către Laboratorul de Imagistică Medicală. În cadrul investigației CT s-a evidențiat prezența unei colecții pleurale masive și colabarea completă a plămânului stâng, cu împingerea structurilor mediastinului în hemitoracele drept. Pacientul a fost internat în Secția Pediatrie unde, de urgență, sub ghidaj ecografic s-a practicat toracocenteza diagnostică și evacuatorie de urgență, datorită faptului că suferința respiratorie a copilului era mare și afectarea secundară a funcției cardiace și circulatorii era importantă. Ulterior s-au început demersurile diagnostice pentru elucidarea cauzei și, prin colaborarea cu medicii Compartimentului Chirurgie Toracică, în anestezie locală și analgo-sedare efectuată de medicul anestezist s-a drenat colecția pleurală, evacuându-se un total de 2.600 ml de lichid pleural. Totodată, s-a recoltat biopsie pleurală pentru a facilita demersurile noastre diagnostice, ridicându-se suspiciunea fermă de tuberculoză. Diagnosticul a fost susținut și de medicul penumolog pediatru cu care s-a colaborat pentru gestionarea cazului și care rămâne să fie confirmat prin teste sofisticate de laborator și examen histo-patologic. Evoluția pacientului este lent favorabilă, aflându-se în continuare internat și Secția Pediatrie”, a explicat medicul-șef Bogdan Lucian.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.