Cazurile în care este indicată apelarea la ajutorul unui psihoterapeut

Pentru unii oameni, decizia de a merge la terapie psihologică este una ușoară, fie pentru că au fost diagnosticați cu o boală mintală, fie pentru că vor să încerce un anumit tip de terapie. Dar acestea nu ar trebui să fie singurele situații în care oamenii caută ajutor specializat, spun profesioniștii din domeniu. „ Cei mai mulți dintre noi avem relații care au nevoie de o anumită reabilitare, iar o mare parte dintre noi avem anumite obiceiuri sau comportamente pe care am dori să le schimbăm sau să le înlocuim”, spune Bronwyn Singleton, o psihoterapeută din Toronto care lucrează atât cu persoane, cât și cupluri. Ea a declarat pentru HuffPost Canada că există mai multe caracteristici comune care i-au determinat pe clienți să o contacteze. Iată care sunt motivele cele mai întâlnite pentru care o persoană apelează la un psiholog.

 

O schimbare majoră în viață

 

Schimbările de orice fel, chiar și cele pozitive, pot cauza stres emoțional și fizic. Schimbarea creează confuzie, potrivit psihoterapeutului Hans Loewald, deoarece, dintr-o dată, persoana este într-o situație în care nu știe la ce să se aștepte.

Evident, o persoană este afectată de o schimbare dureroasă, precum moartea unei persoane apropiate, de știrea că partenerul de viață o înșală sau de un diagnostic medical dur. Uneori însă, chiar și schimbările bune pot avea un impact semnificativ. Un loc nou de muncă poate duce la supraîncărcare sau anxietate, un copil poate fi copleșitor – iar solicitarea de ajutor specializat poate fi o idee bună. Oricine se poate îndoi de sine când are responsabilități noi sau când face schimbări importante. Un profesionist poate să ajute însă într-o situație care pare insurmontabilă.

 

Repetarea unor comportamente sau modele de gândire nesănătoase

 

Comportamentele distructive vin în tot felul de forme: consumul de droguri sau alcool, rănile autoprovocate, înfometarea, mâncatul în exces, alegerea unor parteneri romantici greșiți sau implicarea în confruntări violente. Toată lumea face greșeli, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Dar când acest tip de comportament nu poate fi oprit sau începe să afecteze viața de zi cu zi și relațiile, este momentul unei pauze și a intervenției psihoterapeutului. „Terapia îi poate ajuta pe oameni să își examineze acțiunile, să înțeleagă motivațiile acestora și să formuleze un plan pentru schimbare”, precizează Bronwyn Singleton. Terapia cognitivă comportamentală, de exemplu, este sugerată în mod obișnuit pentru persoanele cu stimă de sine scăzută.

 

Sentimentul că viața este întreruptă de traume din trecut

 

Unele persoane care trec printr-o traumă sunt afectate de ea în moduri imediate și evidente. Dar stresul post-traumatic se poate manifesta în multe moduri diferite. Multe persoane prezintă o combinație de reacții instantanee și de reacții întârziate, iar în unele cazuri, acele reacții întârziate pot să apară la mult timp după traumă. Printre tipurile de reacții întârziate se numără amintirile intruzive sau flashback-urile, auto-învinovățirea, depresia, detașarea emoțională, tulburările de somn și lipsa de speranță.

Există însă modalități de a face față tuturor acestor reacții. Potrivit Clinicii Mayo, terapia cognitivă poate ajuta cu modelele de gândire care duc la blocaje. Terapia expunerii, obișnuită în cazul traumelor, prevede confruntarea amintirii traumatice ca mod de a o depăși. Un terapeut poate ajuta și la eliminarea panicii și a stresului, dacă acestea reapar.

 

Este momentul unei decizii importante

 

Persoanele care se decid greu dacă vor sau nu să divorțeze de partener, dacă vor să aibă un copil sau să se lase de băut ar putea fi în situația în care alegerea este prea mare pentru ele. În situații de acest gen, familia și prietenii ar putea fi prea subiectivi pentru a oferi un sfat cinstit, atrag atenția psihologii.

Un psihoterapeut bun nu va face alegerea în locul pacientului. În schimb, va lucra cu acesta pentru ca el să descopere de unul singur răspunsul corect. Un psihoterapeut oferă sprijin, un spațiu neutru pentru discuții și instrumente pentru ca pacientul să își dea seama ce vrea cu adevărat.

 

Sprijin la încheierea unei relații

 

Relațiile ne oferă identitate și semnificație, iar despărțirile pot fi uneori extrem de dureroase. Un psihoterapeut poate ajuta la întărirea sau la renunțarea la o relație nepotrivită, iar alteori poate ajuta la găsirea unor tehnici de a face față despărțirii.

Terapia pentru cupluri poate fi, de asemenea, o modalitate bună de a menține fericirea în cadrul unei relații. Iar contactarea unui psiholog care să ajute la o comunicare mai bună între cei doi membri ai cuplului arată partenerului o dorință de a gestiona conflictele în  mod sănătos.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.