CDC: Rata deceselor în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este cuprinsă între 0,2% și 1% dintre pacienții simptomatici

Rata deceselor în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este cuprinsă între 0,2% și 1% dintre pacienții care prezintă simptome, arat un nou ghid publicat de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), autoritatea SUA care se ocupă de controlul și prevenția bolilor transmisibile.

De asemenea, o treime dintre persoanele infectate nu prezintă simptome.

Pe baza datelor strânse până pe 29 aprilie, CDC a pus la punct cinci scenarii – de la cel mai optimist la cel mai pesimist – ce oferă parametri care pot fi utilizați la estimări de către agențiile federale și de către oamenii de știință.

În cel mai grav dintre ele, CDC estimează o rată de deces de 1% dintre pacienții simptomatici, iar în cel mai optimist de 0,2%. La mijloc se află ”cea mai bună estimare”

CDC afirmă că, potrivit ”celei mai bune estimări”, 0,4% dintre persoanele care prezintă simptome de COVID-19 decedează.

În cazul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste, rata de deces este 1,3%. Pentru persoanele cu vârsta sub 49 de ani, rata de mortalitate este de 0,05% dintre pacienții simptomatici.

Potrivit ghidului, 3,4% dintre persoanele simptomatice vor necesita spitalizare. Proporția ajunge la 7,4% în cazul persoanelor de 65 de ani și mai în vârstă.

De asemenea, 40% dintre cazurile de transmitere a noului coronavirus au loc înainte de apariția simptomelor.

Un expert citat de CNN a respins aceste cifre. ”Deși majoritatea acestor date sunt rezonabile, rata mortalității este mult prea mică”, a declarat biologul Carl Bergstrom, de la University of Washington.

Bergstrom, expert în simulare computerizată, a declarat că numerele par să nu corespundă cifrelor din lumea reală.

”Estimările privind numărul infectaților din locuri precum New York City sunt departe de aceste estimări. Să ne amintim că numărul deceselor din New York City acum este mult mai mare decât cel la care ne-am aștepta dacă toți adulții și copiii din oraș ar fi infectați cu un virus similar gripei. Aceasta nu este gripă. Este COVID-19”, a subliniat Bergstrom.

”După cum văd eu lucrurile, ‘cea mai bună estimare’ este extrem de optimistă, iar scenariul cel mai pesimist este și el destul de optimist. Ar trebui luate în cazul scenarii mai pesimiste”, a atras atenția Bergstrom despre estimările CDC.

”Introducându-le ca parametri oficiali pentru estimări, CDC influențează modelele făcute de agențiile federale, dar și discursul științific în ansamblul său, pentru că vor exista presiuni pentru a folosi parametrii CDC de acum încolo”, a adăugat el.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.