CE: Contract semnat pentru achiziția unui tratament cu anticorpi monoclonali

Comisia Europeană a semnat săptămâna aceasta un contract-cadru de achiziţii publice comune a unui tratament cu anticorpi monoclonali folosiți împotriva COVID-19.

Contractul a fost semnat cu compania Glaxo Smith Kline și prevede furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), o terapie experimentală cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19, dezvoltată în colaborare cu VIR Biotechnology, informează un comunicat al executivului comunitar, scrie Agerpres.

Acest contract face parte din primul portofoliu de cinci tratamente promiţătoare anunţat de Comisia Europeană în iunie 2021 şi este, în prezent, în curs de revizuire continuă de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

La achiziţiile publice pentru achiziţionarea a până la 220.000 de tratamente ăarticipă 16 state membre ale UE. Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu coronavirus cu simptome uşoare care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc ridicat de a evolua către o formă severă de COVID-19.

Studiile în curs sugerează că tratamentul timpuriu poate reduce numărul de pacienţi care evoluează către forme mai severe şi care necesită spitalizare sau internare în unităţile de terapie intensivă.

”În strategia noastră de combatere a COVID-19, ne-am angajat să dispunem de cel puţin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienţilor tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure şi eficace vor juca un rol esenţial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citată în comunicat.

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceştia se prind de proteina spike şi blochează astfel legătura virusului cu celulele umane.

Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.