Reprezentanții Crucii Roșii din România atenționează asupra consecințelor falsificării simbolurilor organizațiilor medicale, după cum urmează:
- Imitația: Utilizarea unui simbol care, prin forma și culoarea sa, poate fi confundat cu una dintre embleme: crucea roșie, semiluna roșie sau cristalul roșu.
- Subminarea: Orice utilizare a unei embleme incompatibilă cu dreptul internațional umanitar, de către persoane sau entități neautorizate, care nu sunt la curent cu regulile de utilizare a emblemei și o utilizează în mod greșit (întreprinderi comerciale, farmaciști, medici privați, organizații nonguvernamentale, persoane fizice etc.) sau în scopuri care sunt de natură să submineze prestigiul sau respectul cuvenit emblemei.
- Perfidia: Utilizarea emblemei în timpul unui conflict armat pentru a proteja combatanții și echipamentul militar și cu intenția de a induce în eroare adversarul – atunci când se provoacă moartea sau vătămarea corporală gravă, utilizarea perfidă a emblemei este considerată o crimă de război.
„Pe timp de pace, în țara noastră, emblema de cruce roșie poate fi folosită doar de Crucea Roșie Română. În cazuri excepționale, și doar cu acordul acesteia, emblema poate fi utilizată de terți.
Codul Penal sancționează, la art.437, folosirea emblemei, a denumirii „Crucea Roșie” sau a unei imitații a acestei embleme ori denumiri.
Să acordăm emblemei Crucii Roșii și Semilunii Roșii respectul și protecția pe care le merită!” – mai precizează organizația.