Ce înseamnă un somn sănătos. Lipsa acestuia crește riscul de astm

Somnul slab poate provoca un răspuns inflamator în organism care crește riscul de astm, se menționează într-un studiu recent.

O echipă de la Universitatea Shandong din China a folosit date de la Biobank din Marea Britanie pentru a examina o jumătate de milion de oameni cu diferite tipare de somn pe parcursul a 10 ani și astfel, experții au descoperit că modelele de somn sănătoase au fost legate de un risc redus de astm, în timp ce somnul slab crește probabilitatea unui diagnostic – relatează Independent.

Un risc genetic scăzut, combinat cu un model de somn sănătos, ar putea preveni aproximativ o cincime din cazurile de astm

„Studiul a evidențiat importanța detectării precoce și a gestionării tulburărilor de somn, care ar putea fi benefice în reducerea incidenței astmului”, au spus cercetătorii, citați de publicația amintită.

Participanții au fost întrebați, la începutul studiului, asupra tiparelor lor de somn, inclusiv dacă au avut un ritm de persoane matinale sau, dimpotrivă, de bufnițe de noapte, cât timp au dormit sau dacă au sforăit, dacă au suferit de insomnie ori somnolență excesivă în timpul zilei.

Conform răspunsurilor, 16% dintre respondenți au avut un model de somn sănătos, 62% au avut un model de somn intermediar și 22% au avut un model de somn slab.

O treime dintre participanți au avut un risc genetic ridicat de astm, o altă treime a avut un risc intermediar și ultima treime au fost cazuri cu risc scăzut.

Interpretarea rezultatelor

Comparativ cu cei cu risc genetic scăzut, cei cu cel mai mare risc genetic au avut cu 47% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu astm bronșic iar ce cei cu un model de somn slab, cu 55% mai probabil.

Cum este descris un model sănătos de somn

Astfel, un model sănătos a fost definit ca fiind mai mult acea persoană matinală, care doarme șapte până la nouă ore pe noapte, suferă rareori de insomnie, nu sforăie și nu manifestă somnolență frecventă în timpul zilei.

Un model de somn sănătos a scăzut riscul de astm cu 44% la cei cu risc genetic scăzut, 41% la cei cu risc intermediar și 37% la cei cu risc genetic ridicat.

Pe parcursul studiului de 10 ani, 4% dintre participanți au fost diagnosticați cu astm, conform specialiștilor de la BMJ Open Respiratory care au spus că aceștia au mai multe șanse de a avea anumite trăsături negative conform chestionarelor, inclusiv modele de somn slabe, obezitate, risc genetic ridicat de astm bronșic, niveluri ridicate de fumat și băutură, hipertensiune arterială și expunere mai mare la poluarea aerului – menționează sursa citată.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.