Ce intervenții au succes în prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale?

Infecțiile asociate îngrijirilor medicale pot fi reduse cu 55% prin implementarea strategiilor de prevenție și control bazate pe dovezi, sunt concluziile unui studiu publicat recent în revista Infection Control & Hospital Epidemiology. Autorii au analizat cercetări din perioada 2005–2016 care au evaluat intervențiile medicale pentru reducerea infecțiilor de tract urinar asociate cateterizării vezicale, infecțiile de catetere vasculare, infecțiile de plăgi chirurgicale, pneumoniile asociate ventilației mecanice și pneumoniile nosocomiale fără asociere cu ventilația mecanică.

 

Intervenții cu succes

 

Metodele pentru prevenția și controlul infecțiilor nosocomiale pot fi îmbunătățite prin menținerea vigilenței în identificarea și tratarea acestor infecții. Infecțiile nosocomiale pot fi combătute prin educația personalului medical, prin supraveghere sau prin aplicarea corectă a protocolului de dezinfecție preoperatorie a tegumentelor. Aceste intervenții au redus apariția infecțiilor nosocomiale cu 35 până la 55%, cele mai mari procentaje fiind înregistrate în cazul infecțiilor de catetere vasculare.

Modificarea epidemiologiei acestor infecții implică apariția lor la persoane vârstnice, a căror pondere a crescut în rândul populației (de la 12% în 1997 până la 37% în 2008), care au o susceptibilitate mai mare de a dezvolta infecții multirezistente și multimorbiditate.

 

Practici pentru prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale

 

Prevenirea infecțiilor nosocomiale poate fi realizată chiar și în instituțiile cu standarde înalte ale serviciilor medicale oferite sau în țări cu un statut socioeconomic înalt, unde a existat aceeași rată de reducere a infecțiilor nosocomiale ca în statele mai puțin dezvoltate. Creșterea prevalenței infecțiilor nosocomiale are loc în contextul în care, odată cu dezvoltarea tehnologiei, medicii pot realiza proceduri la pacienți mai tarați și mai vulnerabili la infecții, spun autorii analizei. Acești pacienți nu beneficiau până acum de tehnicile nou apărute, din cauza statusului multiplu tarat. De aceea, pentru a ține pasul cu aceste progrese tehnologice, trebuie îmbunătățite tehnicile de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale, iar recomandările organismelor oficiale trebuie implementate mai bine.

Chiar dacă multe spitale susțin că respectă în totalitate standardele impuse, studiile au demonstrat că există o diferență semnificativă între intențiile de a reduce prevalența infecțiilor nosocomiale și rezultatele măsurilor adoptate în acest scop. De aceea, autorii analizei susțin că, pe lângă adoptarea măsurilor obligatorii pentru prevenirea și controlul infecțiilor din spital, trebuie îmbunătățite și practicile în acest sens. Strategiile pot fi individualizate în funcție de particularitățile fiecărei unități sanitare. Limitările acestei analize sunt faptul că studiile prezentate nu au fost în orb iar studiile mai mici cu rezultate negative este posibil să fi rămas nepublicate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.