Ce le transmite ministrul Vlad Voiculescu reprezentanților școlilor, medicilor, părinților și copiilor înainte de redeschiderea școlilor

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis vineri câteva mesaje atât pentru reprezentanții școlilor, cât și pentru părinți și copii, odată cu deschiderea școlilor în format fizic de luni, 8 februarie.

Astfel, ministrul Voiculescu subliniază sarcina dublă pe care o acum acum directorii de școli în ceea ce privește apărarea dreptului la educație al copiilor și la sănătate al copiilor și al familiilor lor.

”Pentru școli, pentru directori este o sarcină în plus care le revine acum și anume apărarea nu numai a dreptului la educație al copiilor, ci și a dreptului la sănătate al copiilor și al familiilor lor. (…) De-a lungul întregului semestru e nevoie să se păstreze curățenia, e nevoie ca băile să fie pregătite cum trebuie pentru copii, e nevoie ca aerisirea, foarte important, să se facă la termene regulate. (…) De asemenea școlile sunt chemate să aibă un cabinet medical. Dacă nu există un cabinet medical, atunci un spațiu izolator, acolo unde copilul care are orice simptome care ar putea să ducă către o potențială infecție cu COVID-19 să poată fi însoțit și apoi anunțat medicul de familie, anunțat medicul școlar și conducerea direcției de sănătate publică.”, a declarat ministrul Sănătății într-o conferință de presă.

În ceea ce îi privește pe medici, Vlad Voiculescu a precizat: ”Pentru medicii școlari, medicii de medicină de familie, asistenții medicali comunitari și toți cei care vor susține acest efort este importantă instruirea cu privire la testare. Vor exista teleconferințe și vor exista eforturi din partea direcțiilor de sănătate publică la fiecare nivel și acest lucru se va întâmpla progresiv începând de astăzi.”

Ministrul Sănătății s-a adresat și părinților, îndemnându-i la colaborare.

”Pentru părinți un ultim mesaj. Trecem prin vremuri dificile. Prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii și părinții, familiile, într-o situație de risc suplimentar, dar e o situație dificilă. Copiii trebuie să meargă la școală, dar trebuie să facă asta în condiții de siguranță și aceste condiții le obținem numai ca o comunitate, numai prin colaborare. Colaborarea cu unitatea de învățământ, colaborarea cu medicul de familie respectiv medicul curant acolo unde există o boală cronică fie a copilului fie a cuiva din familie, colaborarea este esențială în perioada care urmează. Putem să depășim această perioadă cu costuri minime pentru fiecare dintre noi, pentru sănătate sau pentru educația copilului doar dacă colaborăm la fiecare nivel”, a subliniat ministrul Voiculescu.

Pe copii, ministrul Educației i-a îndemnat să respecte regulile de protecție, astfel protejându-se pe ei dar și famiile acestora.

”Pentru copii, un mesaj pentru ei, e important că încep școala și sunt convins că sunt fericiți în mare parte pentru lucrul acesta. Este esențial pentru ei și pentru familiile lor să poarte măștile, să aibă grijă la igiena mâinilor și să păstreze distanța. E foarte important, repet, atât pentru ei cât și pentru familiile lor. Fiecare dintre ei poate fi un mic erou dacă păstrează regulile. Fiecare dintre ei poate să își păstreze familia și pe cei apropiați în siguranță și chiar pe el însuși și pe prietenii săi dacă ține cont de aceste reguli și dacă colaborează cu profesorii, cu învățătorii, cu medical, cu asistentul din școală”, a mai adăugat Vlad Voiculescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.