Dr. Dragoș Median, medic primar oncolog, a atras atenția luni asupra lipsei screeningului și prevenției cancerului ovarian în țara noastră. Potrivit specialistului, singura prevenție care s-ar putea face ar fi la purtătorii sănătoși ai mutațiilor genetice.
”Cancerul de ovar este o boală pentru care nu avem un screening. Nu există niște teste pe care să le putem face întregii populații pentru a descoperi boala în stadii incipiente. Dacă ne uităm pe statistici, inclusiv în țările cu sisteme de sănătate foarte performante, în trei sferturi din cazuri boala este diagnosticată în stadii avansate. Pentru că este o boală cu o simptomatologie extrem de subtilă, extrem de înșelătoare, care te duce mai degrabă cu gândul în altă direcție, în sfera digetivă, poate în sfera urinară și abia mai târziu în sfera ginecologică, pe de o parte. (…) În momentul de față știm, și asta e dovedit, că într-adevăr persoanele care au avut în antecedente rude cu cancere ovariane sau cancere de sân au un risc statistic semnificativ mai mare de a face o asemenea neoplazie. (…) Mai știm că purtătorii anumitor mutații genetice au un risc crescut de a face acest tip de cancer. Mă refer la multațiile genelor BRCA, dar mai sunt și alte gene care pot fi implicate în apariția cancerului de ovar. (…) Testările acestea genetice se ieftinesc, sunt mai ușor de făcut, mai simplu de obținut rezultatele și avem deja o populație, foste paciente sau actuale paciente care știu de aceste mutații genetice, care își poate avertiza rudele cu privire la această posibilitate. (…) Din păcate nu există o prevenție. Singura prevenție pe care o putem discuta este la purtătorii sănătoși ai mutațiilor genetice”, a declarat medicul oncolog în cadrul unei conferințe dedicate Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, organizată luni de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Medicul a mai adus în discuție și recomandările ghidurilor, care merg până la scoaterea ovarelor ca o metodă de prevenție în cazul persoanelor cu mutații.
„Există ghiduri care recomandă unei femei peste 35 de ani, în cazul în care are o mutație BRCA1, sau peste 40 de ani, în cazul în care este purtătoarea unei mutații patogene BRCA2, să ia în calcul destul de serios scoaterea ovarelor. De ce? Pentru că se pare că această variantă protejează, nu 100% dar 99% da, de apariția unui cancer de ovar. Îndemnul nu este de a începe o campanie de testare agresivă și verificare agresivă, dar pentru femeile care știu că au în antecedente rude care au avut cancere de ovar poate să fie măcar un semnal că ar putea să ia în calcul această testare, ar putea să ia în calcul un consult ginecologic care să nu fie o dată la un an sau la doi ani ci ceva mai frecvent”, a mai subliniat medicul.
În multe dintre cazuri, cancerul ovarian este depistat întâmplător, ca urmare a unor controale de rutină.
”Diagnosticul, de cele mai multe ori, este unul întâmplător. Nu vorbesc de cazurile avansate. Dar există și cazuri fericite în care diagnosticul se întâmplă în stadii incipiente. Dar acesta este mai degrabă întâmplător și ține pe de o parte de noroc și ține, pe de altă parte, de respectarea unor lucruri minime: consulturi ginecologice regulate și consulturi ginecologice corect efectuate, adică nu doar examenul fizic, de cele mai multe ori el trebuie completat cu ecografie transvaginală, aceasta fiind metoda de diagnostic cea mai bună pentru cancerul de ovar. Nu investigațiile imagistice complicate de tip CT sau RMN stabilesc diagnosticul, ci ecografia transvaginală este cea cafre stabilește diagnosticul. E nevoie și de celelalte investigații, e clar, pentru că avem nevoie de stabilirea stadiului bolii”, a mai spus dr. Dragoș Median.