CE reduce nivelurile maxime de cadmiu și plumb din produsele alimentare

Comisia Europeană (CE) a stabilit miercuri noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb, metale toxice, cancerigene, care se regăsesc într-o gamă largă de produse alimentare.

Aceste măsuri vizează reducerea în continuare a prezenței contaminanților cancerigeni în alimente și facilitarea accesului la alimentele sănătoase, informează CE.

Măsurile se încadrează în angajamentele luate în cadrul planului european de combatere a cancerului și se vor aplica începând cu 30 august pentru nivelul maxim de plumb și de la 31 august pentru cel de cadmiu.

”Știm că o dietă nesănătoasă crește riscul de cancer. Decizia de astăzi își propune să pună consumatorii în prim plan, făcându-ne alimentele mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în cadrul planului european de combatere a cancerului. Este, de asemenea, un pas suplimentar în consolidarea standardelor deja ridicate și la nivel mondial ale Uniunii Europene în lanțul alimentar al UE și în furnizarea de alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile consumatorilor cetățenilor noștri”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Astfel, nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen de mediu, potențial conținut în produsele alimentare, cum ar fi fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse pentru unele dintre aceste produse alimentare.

Anumite mărfuri vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.

Această măsură va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de cadmiu. În plus, nivelurile maxime de plumb din multe produse alimentare, inclusiv alimentele pentru sugari și copii mici, vor fi reduse, informează CE.

De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, condimentele și sarea.

Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât în ​​mod natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.