Tusea seacă nu produce flegmă și se manifestă adesea prin spasme, provocând senzația de nod în gât.
Ea poate fi însoțită și de alte simptome precum ar durerea în gât, secrețiile nazale, senzația de arsură/zgârietură în gât.
Tusea acută poate fi cauzată de alergeni sau infecții, adesea fiind declanșată de laringită, bronșită sau pneumonie.
„O tuse prelungită, cronică, care apare mai ales în timpul nopții sau dimineața, poate fi un simptom al astmului” – avertizează specialiștii Spitalului Județean de Urgență(SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, menționând într-o informare publică trei remedii naturale pentru ameliorarea senzațiilor neplăcute:
- 𝑆𝑐𝑎𝑖𝑢𝑙 𝑣𝑎̂𝑛𝑎̆𝑡 (𝐸𝑟𝑦𝑛𝑔𝑖𝑢𝑚 𝑝𝑙𝑎𝑛𝑢𝑚) – cunoscut în popor și ca „buruiana de cârtițe”, „mărăcine” sau „buruiana zmeului”, este un eficient antitusiv, expectorant, diuretic și antiinflamator, benefic în caz de infecții ale căilor respiratorii superioare și tuse convulsivă, fiind și un ingredient comun în amestecurile de ceai și siropuri.
- 𝐶𝑖𝑢𝑏𝑜𝑡̦𝑖𝑐𝑎 𝑐𝑢𝑐𝑢𝑙𝑢𝑖 (𝑃𝑟𝑖𝑚𝑢𝑙𝑎 𝑣𝑒𝑟𝑖𝑠) – are efect antiinflamator, febrifug și expectorant. Calmează tusea persistentă și ajută la eliminarea secrețiilor vâscoase.
- 𝑇𝑜𝑝𝑜𝑟𝑎𝑠̦𝑢𝑙 (𝑉𝑖𝑜𝑙𝑎 𝑜𝑑𝑜𝑟𝑎𝑡𝑎) – Calmează tusea și este un foarte bun expectorant. Poate fi folosită pentru a trata atât bolile respiratorii acute, cât și pe cele cronice.