Ce se întâmplă cu izolarea și carantinarea odată cu relaxarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat marți că izolarea în cazul confirmării cu COVID-19 rămâne valabilă, chiar dacă multe dintre măsurile de protecție nu mai sunt obligatorii. Însă, aceasta nu va mai fi dublată de control, așa cum se întâmpla până acum.

”Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de afecțiuni. Dacă ai gripă, sigur că trebuie să te izolezi. Este o diferență în momentul de față încât izolarea nu este dublată de control, pentru că acel control al izolării va dispărea. Dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome, dacă se confirmă diagnosticul trebuie să împrăștiem infecția. Este o conduită pe care nu avem cum să o încurajăm în vreun fel, dimpotrivă. Izolarea este esențială și pentru o vindecare mai rapidă. Chiar dacă primești tratament ambulatoriu, este bine să fii izolat, inclusiv de membrii familiei, încât să nu transmiți infecția”, a declarat ministrul Rafila marți, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește carantina, ministrul a declarat: ”Aici procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și așteptăm să găsim o soluție de carantină, să vedem dacă ea va continua sau nu și în ce condiții.”

Ministrul a mai spus că în momentul în care cineva are un test pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2, persoana în cauză se izolează și primește concediu medical de la medicul de familie sau de la spitalul în care ajunge să fie internat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.