Ce se întâmplă în scenariul 3 al pandemiei de coronavirus, în România

Scenariul trei al pandemiei de coronavirus, din cele patru stabilite inițial de autorități, cuprinde măsuri pentru un număr între 101 și 2.000 infectări.

În acest scenariu, zonele dedicate bolnavilor de COVID-19 din cadrul spitalelor vor fi lărgite, iar celelalte cazuri vor fi mutate în paturi din „spitalele de suport”, care vor fi stabilitate de autorităţi.

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece – și este foarte posibil – în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere – și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a explicat Victor Costache, vineri seara, la un post de televiziune.

Totodată, ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat că „în România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează și va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că ”în scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din spitalele de infecţioase, care vor fi arondate doar pacienţilor COVID-19. Se pregătesc acum spitalele de suport care vor prelua afecţiunile infecţioase non-coronavirus”.

Mai exact, zonele dedicate bolnavilor de COVID-19 vor fi lărgite, iar celelalte cazuri vor fi mutate în paturi din „spitalele de suport”, care vor fi stabilitate de autorităţi.

Nelu Tătaru a explicat că paturile de ATI, circa 4.000, vor reţine acel 10% pentru a asigura suportul pentru cazurile critice, iar clinicile de boli cardiovasculare au pregătit un plămân artificial pentru a susţine cazurile grave.

De asemenea, autorităţile vor putea impune carantină şi la domiciliu, nu doar în spitale, având în vedere că în multe zone s-ar putea depăşi capacităţile unităţilor medicale. Există planuri inclusiv pentru organizarea carantinei în hoteluri, iar demersuri în acest sens au fost făcute încă de săptămâna aceasta.

Tot intrarea în scenariul 3 presupune şi trecerea de la măsuri de prevenţie la măsuri de triaj în spitale, ceea ce înseamnă că afecţiunile care nu sunt urgente vor trece pe planul secund faţă de cazurile de COVID-19.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.