CE sprijină dezvoltarea unui nou vaccin împotriva COVID-19

Comisia Europeană (CE) a aprobat un ajutor în valoare de 108 milioane de euro statului danez în vederea sprijinirii activităților de cercetare și dezvoltare legate de noul coronavirus.

Ajutorul, sub forma unui avans rambursabil, merge către Bavarian Nordic, o companie activă în industria de dezvoltare și fabricare a vaccinurilor. Schema de finanțare a fost aprobată în cadrul unui ajutor de stat temporar.

Scopul măsurii este de a sprijini dezvoltarea unui nou vaccin împotriva noului coronavirus, dezvoltat de AdaptVac și autorizat pentru Bavarian Nordic. Vaccinul candidat se află în prezent în faza II de studii clinice.

Cu finanțarea primită se vor asigura următoarele etape de dezvoltare, respectiv procesul de fază III pentru confirmarea siguranței și demonstrarea eficacității, dezvoltarea experimentală a proceselor de producție necesare și lucrările legate de autorizațiile de reglementare necesare.

CE a constatat că această măsură de ajutor este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar. Astfel, ajutorul va acoperi mai puțin de 80% din costurile relevante de cercetare și dezvoltare și va fi recuperat integral în cazul autorizației de reglementare, iar rezultatele activităților de cercetare vor fi puse la dispoziția terților în Spațiul Economic European în condiții de piață nediscriminatorii prin licențe non-exclusive.

”Această măsură de ajutor în valoare de 108 milioane de euro va contribui la activitățile de cercetare și dezvoltare atât de necesare pentru a răspunde focarului de coronavirus. Continuăm să lucrăm în strânsă cooperare cu statele membre pentru a găsi soluții viabile pentru a atenua impactul economic al focarului de coronavirus, în conformitate cu normele UE”, a declarat vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.