Ce spun medicii despre starea copilul cu COVID-19 internat la ATI-ul din Spitalul Gomoiu

Medicii care au în grijă copilul internat în Secția de ATI a Spitalului Spitalului de Copii ”Dr. Victor Gomoiu” din București spun că starea acestuia este staționară, spre bine.

”Este vorba despre un copil de 9 ani si 11 luni venit în spitalul nostru prin transfer de la Buzău sâmbătă, în data de 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv de meningoencefalită, care a fost internat în cadrul spitalului nostru, a fost testat SARS-CoV-2 conform metodologiei în vigoare și care a fost diagnosticat ulterior de către medicii noștri cu un sindrom multisistemic inflamator asociat temporar infecției cu SARS-CoV-2. Se numește PIMS în literatura de specialitate. Este temporar, pentru că sindromul acesta poate să fie determinat și de alte virusuri, nu numai de SARS-CoV-2. Dar având în vedere situația epidemiologică și ancheta epidemiologică efectuată pentru acest copil, acesta a fost diagnosticul pus de colegii mei din cadrul serviciului de ATI. Copilul este în stare staționară, spre bine”, a declarat dr. Diana Ionescu, directorul medical al Spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, în cadrul unei conferințe de presă.

În acelasi timp, dr. Livia Gabriela Vlădoiu, șeful sectiei ATI din cadrul Spitalului ”Victor Gomoiu” a explicat: ”Copilul nu este intubat. Momentan este stabil, staționar spre bine, dar are afectare pulmonară și cardiacă. El este cu o afectare multisistemică pe toate organele, dar cel mai important este afectat pulmonar și cardiac. Este cu condensări pulmonare, cu pleurezie, cu o poliserozită dată de sindromul inflamator. PIMS vine de la pediatric inflammatory multisystem syndrom, deci absolut toate organele sunt afectate de această hiperinflamație. Este dependent de oxigen, cu mască de oxigen cu flux mic. Este un copil fără antecedente semnificative anterioare, care oricum nu au nicio importanță pentru acest sindrom.”

Potrivit dr. Diana Ionescu, PIMS este un sindrom foarte rar și de obicei apare la copiii asimptomatici initial, dar pozitivi.

”Nu am mai avut la spital, nu au mai fost în România, din știința noastră, copii cu acest sindrom. Este un sindrom foarte rar chiar și în țările care au avut mii de copii infectați cu SARS-CoV-2. Acest sindrom PIMS este foarte rar. În Franța cred că au fost diagnosticați 17 copii, în Statele Unite au fost diagnosticați până în 30 de copii, aceste state având mult mai mulți copii infectați cu SARS-CoV-2 comparativ cu România. (…) Statistic, de obicei, apare la copii asimptomatici inițial, dar pozitivi, și apar la minim trei săptămâni cu o infecție de cele mai multe ori asimptomatică”, a mai adăugat directorul medical al unității medicale.

Copilul a ajuns la Spitalul ”Victor Gomoiu” într-o stare gravă, cu disfuncție multiplă de organ, dar starea lui este în prezent ameliorată, spun medicii. În ceea ce privește momentul infectării, dr. Livia Gabriela Vlădoiu a declarat: ”Copilul e posibil să fi fost infectat în urmă cu trei săptămâni când părinții au fost pozitiv testați, dar el nu a fost testat și a fost asimptomatic. Sindromul acesta poate să apară de la trei săptămâni până la șase luni post-COVID. Cam acesta este intervalul post infecție COVID.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.