Ce spun studiile despre nivelul de anticorpi în rândul copiilor, după trecerea prin boala COVID-19

Niveluri de anticorpi mai mari după infectarea cu noul coronavirus a fost identificate la copiii cu vârsta sub 10 ani comparativ cu adolescenții și adulții. Sunt concluziile unui studiu realizat de Weill Cornell Medicine şi publicat în revista ştiinţifică JAMA (Journal of the American Medical Association).

Oamenii de ştiinţă au analizat peste 31.000 de teste serologice în vederea măsurării prezenței anticorpilor în sânge. Testele au fost realizate la New York între lunile aprilie şi august din 2020. Cercetătorii s-au concentrat asupra acelora care s-au dovedit pozitive şi care indicau astfel o infecţie precedentă cu COVID-19, informează AFP, potrivit Agerpres.

Astfel, potrivit rezultatelor, copiii cu vârste cuprinse între un an şi 10 ani au dezvoltat un nivel mediu de anticorpi IgG, Imunoglobulina G, clasa de anticorpi cel mai frecvent prezentă în sânge, ”semnificativ mai ridicat” decât la adulţi.

Cele mai scăzute niveluri de anticorpi IgG au fost observate la tinerii adulţi din categoria de vârstă 19-30 de ani, apoi ele cresc odată cu vârsta, din motive ”care rămân deocamdată neclare”, potrivit autorilor studiului.

Analize mai amănunţite au fost realizate pe un număr mai mic de eşantioane sangvine prelevate de la copii, adolescenţi şi tineri adulţi, pentru a îi ajuta pe cercetători să compare mai bine răspunsul imunitar între aceste categorii de vârstă.

Rezultatele au arătat că nivelul mediu de anticorpi IgG s-a dovedit a fi de două ori mai mare la copiii din grupa de vârstă 1-10 ani decât în rândul adolescenţilor (11-18 ani). Aceștia din urmă prezentau la rândul lor un nivel de două ori mai ridicat de anticorpi decât tinerii adulţii (19-24 ani).

”Rezultatele noastre sugerează că diferenţele de manifestări clinice ale maladiei COVID-19 la pacienţii minori, comparate cu cele observate la pacienţii adulţi, ar putea să se datoreze, parţial, unui răspuns imunitar legat de vârstă”, au explicat autorii cercetării, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au mai spus că rezultatele ar putea să explice parţial nivelul global mai redus al simptomelor şi al cazurilor severe ale bolii în rândul copiilor infectaţi.

Studiul a mai arătat că testele serologice s-au dovedit pozitive pentru un procent similar de copii, de adolescenţi şi de adulţi, fapt care sugerează că micii pacienţi, deşi suferă mai puţin din cauza acestei boli, ”ar putea să reprezinte un important rezervor de transmitere” pentru COVID-19.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.