Ce spun studiile despre rata de purtători asimptomatici în cazul infectării cu varianta Omicron

Rezultatele preliminare din două studii clinice efectuate în Africa de Sud sugerează că varianta Omicron a SARS-CoV-2 are o rată mult mai mare de purtători asimptomatici decât variantele anterioare.

Acest aspect ar putea explica de ce varianta Omicron s-a răspândit atât de rapid în întreaga lume, scrie uktimenews.com, care citează Reuters.

Studiile, dintre care unul a fost realizat când infecțiile cu Omicron au crescut în Africa de Sud luna trecută și altul care a reeșantionat participanții în aceeași perioadă, au descoperit un număr mult mai mare de oameni care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, dar nu a prezentat niciun simptom în comparație cu testele anterioare.

În studiul Ubuntu care evaluează eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 Moderna la persoanele care trăiesc cu HIV, 31% din 230 de participanți testați au fost pozitivi, cu cele 56 de mostre disponibile pentru analiza de secvențiere verificate ca fiind Omicron.

”Acest lucru contrastează puternic cu rata de pozitivitate pre-Omicron, care a variat de la mai puțin de 1% la 2,4%”, au spus cercetătorii într-un comunicat, potrivit sursei citate.

Într-un subgrup al studiului Sisonke care evaluează eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 Johnson & Johnson, rata medie de ”purtare asimptomatică” a crescut la 16% în perioada Omicron, comparativ cu 2,6% în timpul Beta și Delta.

”Studiul Sisonke a inclus 577 de subiecți vaccinați anterior, rezultatele sugerând o rată mare de transport chiar și la cei despre care se știe că sunt vaccinați”, au spus cercetătorii.

Ei au adăugat că ”rata mai mare de ”purtare asimptomatică” este probabil un factor major în răspândirea rapidă și pe scară largă a variantei, chiar și în rândul populațiilor cu rate anterioare ridicate de infectare cu coronavirus”, mai informează sursa citată.

Africa de Sud a înregistrat o creștere a infecțiilor cu COVID-19 începând cu sfârșitul lunii noiembrie 2021, în perioada în care oamenii de știință au alertat lumea despre varianta Omicron. Dar de atunci numărul de cazuri noi a scăzut, iar primele indicii arată că valul a fost marcat de o boală mai puțin gravă decât precedentele.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.