Ce trebuie să faci dacă lucrezi cu orele la birou pentru a preveni formele grave de diabet, riscurile de AVC și afecțiuni cardiace

Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună care apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă celulele pancreasului producătoare de insulină.

Prin urmare, pancreasul nu mai poate produce insulină, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge.

Gestionarea atentă a zahărului din sânge este crucială pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, deoarece un nivel ridicat al zahărului din sânge pe o perioadă lungă de timp poate duce la complicații grave legate de diabet, cum ar fi insuficiență renală, probleme cu ochii și picioarele, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Șezutul pe scaun pentru perioade îndelungate este dăunător sănătății, chiar și pentru cei care fac sport în mod regulat însă introducerea unor pauze scurte – denumite și „gustări cu activitate” – poate ajuta persoanele cu diabet de tip 1 să își gestioneze mai bine nivelul zahărului din sânge.

Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică poate crește utilizarea glucozei de către mușchi și crește eficiența insulinei, potrivit unui recent studiu realizat de Universitatea din Sunderland care evidențiază faptul că metoda banală și gratuită poate fi foarte utilă pentru diabetici, contribuind la reducerea potențialelor riscuri de complicații precum atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale.

Studiile anterioare au arătat că întreruperea perioadelor de ședere cu plimbări scurte și frecvente îi poate ajuta pe cei cu diabet zaharat de tip 2 să-și reducă nivelul zahărului din sânge și riscul de complicații.

Rezultatele cercetării

Dr. Matthew Campbell de la Universitatea din Sunderland a investigat, pentru prima dată, impactul întreruperii timpului sedentar asupra nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 1 cu ajutorul a 32 participanți care au finalizat două sesiuni de șapte ore pe o perioadă de două săptămâni.

Astfel, în timpul unei sesiuni participanții au rămas așezați timp de șapte ore iar în timpul celeilalte sesiuni, și-au întrerupt timpul de ședere cu perioade scurte de trei minute de mers cu intensitate ușoară, la fiecare 30 minute.

Participanții au purtat un monitor continuu de glucoză (CGM) pentru a-și monitoriza nivelul de zahăr din sânge timp de 48 ore în timpul și după fiecare sesiune de ședere.

Acestora li s-a servit un mic dejun și un prânz standardizate și li s-a cerut să respecte aceeași dietă, niveluri de activitate și doze de insulină pe tot parcursul perioadei de studiu.

Astfel, s-a observat că luarea regulată a pauzelor de mers pe jos a dus la niveluri medii mai scăzute ale zahărului din sânge (6,9 mmol/l) pe parcursul perioadei de studiu de 48 ore, în comparație cu șezutul neîntrerupt (8,2 mmol/l); acest lucru a crescut timpul cu nivelurile de zahăr din sânge în intervalul țintă (3,9-10 mmol/L) cu 14 puncte procentuale și, în mod esențial, nu a determinat glicemia să scadă periculos de mult.

Statul în picioare, benefic pentru diabetici

Statul în picioare ajută la un control mai bun al zahărului din sânge, susține sensibilitatea crescută la insulină, consumul mai mare de energie, circulația sângelui îmbunătățită, riscul redus de complicații legate de diabet și adoptarea de obiceiuri mai sănătoase.

Conform cercetătorilor amintiți, este important de remarcat că doar înlocuirea șederii cu statul în picioare pentru perioade lungi de timp nu este suficientă; diabeticii ar trebui să se angajeze, de asemenea, în activități fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos și întinderea.

Cu toate acestea, până la studiul Universității din Sunderland, nu se știa dacă și persoanele cu diabet zaharat de tip 1 ar putea beneficia de această abordare sau dacă ar putea prezenta riscuri, cum ar fi cauzarea mai multor evenimente hipoglicemice.

Dr. Matthew Campbell a investigat pentru prima dată impactul întreruperii timpului sedentar asupra nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet de tip 1 și concluzionează că „întreruperea ședinței prelungite cu o activitate de intensitate ușoară este ceva pe care oamenii îl pot face, indiferent dacă fac sau nu exerciții în prezent”.

El a adăugat că „gustările cu activitate” și includerea statului în picioare ar putea fi un pas crucial pentru unii către o activitate fizică sau exerciții fizice mai regulate, în timp ce pentru alții poate fi o intervenție simplă și acceptabilă pentru a ajuta la gestionarea nivelului de glucoză din sânge.

O metodă simplă, confirmată științific, poate salva vieți

La rândul său, dr. Elizabeth Robertson, Director de Cercetare la Diabetes UK, a subliniat importanța descoperirilor, menționând că „a face o schimbare simplă, practică – cum ar fi preluarea apelurilor telefonice în timp ce mergeți sau stând în picioare, setarea unui cronometru pentru a vă aminti să faceți pauze ori evitarea șezutului pe scaune pentru perioade lungi ar putea avea un efect profund asupra nivelului de zahăr din sânge.” Ea speră că vor exista cercetări suplimentare pentru a înțelege beneficiile pe termen lung ale acestei abordăr care oferă modalități gratuite pentru diabeticii de tip 1 de a-și gestiona nivelul glicemiei și, potențial, de a reduce riscul de complicații viitoare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.