Cea de-a VII-a ediţie a Stress Congress, ce are tema „Sănătate cerebrală, îmbătrânire cerebrală şi ştiinţa longevităţii”, și-a deschis porțile, joi, la Palatul Parlamentului.
Evenimentul, cu participare internaţională, este organizat anual sub Înaltul Patronaj al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia „Ana Aslan” Internaţional.
”Ca de fiecare dată, în cadrul Stress Congress, nume sonore din medicina românească, dar și specialiști de top pe plan internațional, vor fi alături de noi și de profesioniștii din sănătate, pentru a aborda multiplele fațete ale stresului, din perspectivă multidisciplinară. Medicina de precizie, medicina longevității, cercetarea longevității stresul și adicțiile, stresul specific diferitelor specialități medicale, oncologic, inteligența artificială în îmbătrânirea activă și sănătoasă, stresul în noile paradigme economice, medicale, prevenția în bolile infecțioase, infertilitate și sănătate mintală sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate în ediția din acest an”, a declarat prof. univ. dr. Luiza Spiru, Chair Stress Congress 2024.
Prezent la deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, a subliniat importanța prevenţiei, întrucât stresul produce efecte grave, uneori ireversibile, trupului uman.
„Cred că şi de această dată se impune să readucem în discuţie importanţa prevenţiei şi nu doar din perspectivă medicală, ci în toată profunzimea sensului de a preveni sau de a preîntâmpina în mod esenţial stările negative ale spiritului şi ale minţii noastre că pot produce efecte grave uneori ireversibile trupului uman. Pe cale de consecinţă, pentru o evita aceste efecte avem nevoie înainte de toate de o activitate cerebrală echilibrată şi susţinută, de practici care favorizează sănătatea cognitivă şi emoţională şi care menţin neuroplasticitatea şi stimulează formarea de noi dimensiuni neuronale, iar pentru înţelegerea acestor concepte avem nevoie de educaţie permanentă care să conducă implicit şi la creşterea gradului nostru de informare şi conştientizare nu doar asupra factorilor de risc şi mai ales a înţelegerii cât mai timpurii a sensului vieţii prin cunoaşterea continuă”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.
La deschiderea evenimentului, au mai participat: prof. univ. dr. Emil Constantinescu, Președintele României între 1996-2000, Natalia-Elena Intotero,Ministru,Ministerul Familiei, Tineretuluiși Egalităţii de Șanse, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, dr. Silvia Gatscher, Health Operations Manager, Organizația Mondială a Sănătății, conf. univ. dr. Ștefan-Sebastian Busnatu, prorector pentru dezvoltarea infrastructurii informaționale, digitalizare și tehnologii inovative, U.M.F. „Carol Davila” București.
Evenimentul se desfășoră în perioada 10-11 octombrie, la Palatul Parlamentului.