Director industria pharma: Pentru a preveni diabetul e nevoie de mai mult decât de medicamente

Pentru a preveni diabetul e nevoie de mai mult decât de medicamente, a declarat la Forumul de Sănătate Publică Dr. Cecilia Radu, director general Novo Nordisk. În acest moment, în lume, sunt 425 de milioane de persoane care au diabet și se estimează că, până în 2045, 736 de milioane de persoane din întreaga lume vor avea diabet.

„Sunt patru milioane de decese anual cauzate de diabet. Un bolnav din doi nu știe că suferă de această boală și unul din șapte nu își atinge țintele de tratament”, a declarat Cecilia Radu.

În România sunt 832.000 de pacienți înregistrați, însă numărul estimat al persoanelor cu diabet este 1.785.000. Patru din zece pacienți pacienți cu Diabet de tip 2 nu se tratează și 100.000 sunt internați cel puțin o dată pe an pentru complicații. Jumătate dintre diabetici mor din cauza afecțiunilor cardiace, 40% dezvoltă afecșiuni oftalmologice, 37% au dezvoltat comorbidități cardiovasculare și 36,6% au neuropatie diabetică, iar 18% au probleme reanale.

Complicațiile diabetului sunt scumpe. În 2018, au fost alocate 270 de milioane de euro prin programul național de diabet, 581 de miliaone de euro costă anual complicațiile cardiovasculare ale persoanelor cu diabet.

Din păcate, în România, percepția publicului despre diabet nu corespunde realității. În vreme ce aproape 79% dintre români cred că diabetul este provocat de consumul exagerat de dulciuri, studiile arată că 29% dintre cazurile de diabet apar pe fondul stresului, în timp ce consumul de dulciuri este la originea a 20,3% din cazuri, iar alimentația nepotrivită de 19,3%.

„Lipsa programelor de screening și cunoașterea limitată în rândul populației a măsurilor terapeutice și de prevenție a bolii, mai ales în zonele rurale, conduc la un număr semnificativ de persoane netratate. Lipsa simptomelor într-un stadiu incipient, precum și lipsa programelor de screening active, duc la diagnosticarea târzie”, a explicat medicul.

Diabetul este perceput de către români ca o boală mai puțin gravă decât cancerul, accidentul vascular cerebral, obezitatea, bolile de inimă, artrita sau hepatita. Diagnosticarea în stadii avansate ale bolii se datorrează se datoarează gradului de conștientizare scăzut cu privire la simptomele bolii și vârstei înaintate a populației.

Forumul de Sănătate Publică, eveniment în premieră, își propune crearea unei platforme de discuții intersectoriale, între factorii de decizie (legislatori, executivi) din zonele de sănătate, economică, financiară, educație, socială – profesioniștii din domeniul sanitar, educație, social – autorități locale – societate civilă – mass-media, în vederea identificării de potențiale soluții pentru îmbunătățirea și consolidarea capacității de intervenție la nivelul celor trei direcții majore de sănătate publică în România:

• PROTEJAREA SĂNĂTĂȚII
• PREVENIREA BOLILOR
• PROMOVAREA SĂNĂTĂȚII

Evenimentul este organizat de către Sănătatea Press Group în parteneriat instituțional cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie – Camera Deputaților și a Comisiei pentru Sănătate Publică – Senatul României.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.