Cel mai mare studiu cu tehnologii diagnostice „la purtător”

Cel mai mare studiu clinic (NCT03335800) care implică tehnologii inteligente purtabile – Apple Heart Study – este deja în desfășurare în Statele Unite ale Americii și a înrolat nu mai puțin de 419.093 de participanți. Aceștia sunt deținătorii unui Apple Watch și ai unui iPhone pe care au instalat o aplicație specială ce analizează pulsul pentru a identifica tulburări de ritm cardiac.

Designul studiului a fost publicat în revista științifică American Heart Journal.

 

Tehnologii inteligente cu rol în diagnostic

 

Progresul tehnologiilor inteligente a făcut ca senzori miniaturali să poată fi integrați în diverse dispozitive electronice portabile. Înregistrând evoluția unor parametri diverși, acești senzori transmit apoi informațiile către un server care analizează datele și caută modele predefinite, pentru a recunoaște pattern-uri definite ca anormale.

Este și cazul pletismografelor, aparate ce explorează circulația periferică prin înregistrarea pulsului. Odată miniaturizați, senzorii pentru pletismografie au putut fi integrați nu doar în pulsoximetre portabile fără fir, ci și în dispozitive multifuncționale precum ceasurile inteligente.

Mai departe, au urmat pași precum rafinarea înregistrărilor, eliminarea artefactelor și dezvoltarea de software care să analizeze inteligent datele furnizate de senzor.

 

Ceas, telefon și aritmii cardiace

 

Studiul realizat de cercetătorii de la Stanford, cu sprijinul companiei Apple, ar trebui să fie finalizat la 31 ianuarie 2019. Rezultatele vor fi, cu siguranță, comunicate în cursul anului viitor.

Fiecare participant la studiul clinic va purta un ceas Apple (seriile 1, 2 sau 3) în tandem cu un iPhone. O aplicație de pe telefon va folosi, de câteva ori pe zi, senzorul optic de pletismografie de pe ceas pentru a verifica pulsul și pentru a căuta pattern-uri aritmice. În cazul în care sunt detectate suficiente episoade de puls neregulat, purtătorul va primi o notificare pentru a consulta un medic. Ulterior, va primi un plasture electronic pentru electrocardiografie, care va înregistra ritmul cardiac timp de până la o săptămână.

Designul studiului clinic. Sursa: Turakhia MP et al., American Heart Journal

În felul acesta, cercetătorii vor putea afla câți dintre cei la care ceasul și softul de pe telefon au găsit aritmii au fibrilația atrială sau flutter atrial și la monitorizarea ECG continuă, dar nu numai atât. Va fi interesant de aflat câți dintre cei care primesc notificări pe dispozitiv chiar consultă un medic și, nu în ultimul rând, cât de frecvente sunt episoadele de fibirilație atrială sau flutter atrial într-o populație care nu a fost diagnosticată cu aritmii cardiace în antecedente.

 

Fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral

 

Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac și studiile de monitorizare continuă de până acum au dezvăluit o subdiagnosticare importantă, chiar și la vârste tinere. În același timp, fibrilația atrială este principalul factor de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic.

În România, povara financiară a accidentului vascular cerebral din fibrilația atrială se estimează că ar ajunge la 145 de milioane de euro pe an.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.