Peste un miliard de oameni din întreaga lume trăiesc cu deficiențe de vedere, deoarece nu primesc îngrijirea de care au nevoie pentru afecțiuni precum miopie și presbiopie, glaucom și cataractă, potrivit primului Raport mondial despre vedere realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Raportul, lansat înainte de Ziua Mondială a Vederii, marcată la 10 octombrie, a constatat că îmbătrânirea populațiilor, schimbarea stilurilor de viață și accesul limitat la serviciile de îngrijire a ochilor, în special în țările cu venituri mici și medii, sunt printre principalii factori ai creșterii numărului de persoane care trăiesc cu probleme de vedere.
„Este inacceptabil ca 65 de milioane de oameni să fie orbi sau să aibă o vedere afectată când vederea lor ar fi putut fi corectată atât de simplu, cu o operație de cataractă, și este la fel de inacceptabil ca peste 800 de milioane să se chinuie în activitățile de zi cu zi, deoarece nu au acces la o pereche de ochelari“, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de persoane au o deficiență de vedere sau orbire, iar cel puțin 1 miliard dintre acești oameni au o deficiență de vedere care ar fi putut fi prevenită sau încă nu a fost tratată.
Principalele cauze ale creșterii cazurilor de deficiență de vedere
Afecțiunile oculare care pot cauza deficiențe de vedere și orbire – cum ar fi cataracta și eroarea de refracție – sunt principalul obiectiv al strategiilor naționale de prevenire și al altor strategii de îngrijire a ochilor. Însă afecțiunile oculare care nu afectează de obicei vederea, inclusiv sindromul de ochi uscat și conjunctivita, nu trebuie să fie trecute cu vederea, deoarece sunt printre principalele motive pentru care oamenii pot solicita servicii de îngrijire a sănătății ochilor la nivel mondial, se arată în raport.
Alți factori principali ai celor mai frecvente afecțiuni ale ochilor includ:
- Miopia: Timpul sporit petrecut în interior și activitățile legate de muncă în creștere duc la apariția unui număr tot mai mare de miopi. Creșterea timpului în aer liber poate reduce acest risc.
- Retinopatie diabetică: un număr tot mai mare de persoane trăiește cu diabet, în special de tipul 2, lucru care poate avea un impact asupra vederii, dacă boala nu este detectată și tratată. Aproape toate persoanele cu diabet vor avea o formă de retinopatie pe parcursul vieții. Verificările oculare de rutină și un bun control al diabetului pot proteja vederea oamenilor de această afecțiune.
- Detecție târzie: din cauza serviciilor slabe de îngrijire a ochilor sau a serviciilor slab integrate, multe persoane nu au acces la controale de rutină care pot detecta afecțiuni ale vederii și pot să ducă la îngrijirea sau tratamentul preventiv adecvat.
Apel pentru un acces mai bun la servicii
Raportul OMS recomandă o integrare mai puternică a serviciilor de îngrijire a ochilor în cadrul serviciilor naționale de sănătate, inclusiv la nivelul asistenței medicale primare, pentru a se asigura că nevoile unui număr cât mai mare de persoane sunt satisfăcute, inclusiv prin prevenire, depistare precoce, tratament și reabilitare.
„Milioane de persoane au deficiențe de vedere severe și nu pot participa în societate la maximum pentru că nu pot accesa serviciile de reabilitare. Într-o lume construită pe capacitatea de a vedea, serviciile de îngrijire a ochilor, inclusiv reabilitarea, trebuie să fie oferite mai aproape de comunități pentru ca oamenii să își atingă potențialul maxim”, a declarat dr. Alarcos Cieza, care conduce activitățile OMS în acest domeniu.
Raportul afirmă că toate persoanele care trăiesc cu orbire și deficiență de vedere severă care nu pot fi tratate sunt în continuare capabile să ducă vieți independente dacă accesează servicii de reabilitare. Opțiunile la acest capitol includ lupele optice, citirea folosind alfabetul Braille și instruirea în orientare și mișcare cu ajutorul bastoanelor albe.