Cele 25.000 de paturi alocate pacienţilor COVID, 20% din numărul total de paturi din spitale la nivelul întregii ţării

Cele 25.000 de paturi alocate pacienţilor COVID, în perspectiva valului cinci al pandemiei generat de varianta Omicron, reprezintă 20% din numărul total de paturi din spitale la nivelul întregii ţării, a declarat miercuri ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății în care s-a prezentat planul de măsuri privind valul 5 și gestionarea pandemiei.

Ministrul a mai spus că există posibilitatea ca procentul să crească până la 30%.

”Avem un număr de paturi alocate pentru pacienţii COVID de circa 20% din numărul total (25.000 paturi) cu posibilitate de flexibilizare de creştere a acestui număr până la 30% în cazul în care capacitatea de tratare a acestor pacienţi este depăşită. Bugetul alocat secţiilor ATI ale spitalelor a crescut cu 65% pentru 2021 pentru asigurarea tuturor resurselor şi echipamentelor necesare. Sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi de ATI, care au echipamente şi personal”, a declarat ministrul Rafila.

Oficialul a mai subliniat și necesitatea unui ”personal antrenat” care să stea la paturile ATI.

”Această idee că se pot face paturi ATI fără personal antrenat, care să poată răspundă cerinţelor legate de tratamentul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, este o idee pe care eu nu o îmbrăţişez. (…) Numărul de spitale care beneficiază de finanţare suplimentară prin programul de acţiuni proritare ATI a crescut de la 116 la 128 de unităţi”, a mai adăugat prof. dr. Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, ministrul a mai precizat că pentru creşterea siguranţei pacientului managerii de spital sunt obligaţi să dispună verificarea şi remedierea deficienţelor circuitelor electrice şi a instalaţiilor de oxigen, asigurarea capacităţilor de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic. Totodată, să semnaleze la Ministerul Sănătăţii orice problemă majoră.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.