Cele două federații sindicale din Sănătate folosesc turații diferite în presiunile asupra ministerelor și guvernanților

Liderii Sanitas mențin greva japoneză și tind să păstreze un ton relaxat și optimist în relația cu factorii decizionali în timp ce comunicatele trimise de Solidaritatea Sanitară(FSSR) își radicalizează mesajele atât împotriva guvernanților cât și asupra anumitor sindicaliști care nu turează motoarele împotriva ministerelor.

Ambele sindicate încearcă să folosească demisia de astăzi a managerului unui spital botoșănean ca pe un trofeu care să legitimeze, într-un fel mai mult mai mai puțin credibil sau inspirat, protestele din anumite unități spitalicești.

FSSR: „La fel ca în Educație, în Sănătate unii sunt de partea guvernanților”

„Lucruri sunt relativ simple: la fel ca în Educație și în Sănătate unii sunt de partea guvernanților în timp ce alții sunt de partea dreptății și a echității. Fiecare alege pe cine sprijină!” – este cel mai recent mesaj postat pe pagina de socializare a FSSR.
„Suntem în același punct, din perspectiva Ministerului Muncii. Adică, nu putem face greva:
(1) Pentru revendicari salariale. (Asta în timp ce este în desfășurare o grevă în sectorul public exact pentru revendicări salariale).
(2) Din cauza că nu sunt și ceilalți în grevă/conflict colectiv de muncă.
Faptul ca unii afirmă că negocierea nu este finalizată în timp ce alții spun ca este gata de semnare ține de… (vă lasăm pe dvs. să spuneți).
Suntem siguri că salariații din sănătate sunt suficient de inteligenți pentru a înțelege ce se întâmplă” 
„Ne înșelam noi sau unii anunțau, triumfători, că săptămâna aceasta se va semna Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate?
Nu de alta, dar tocmai a trecut săptămâna.
A… dar se aude ca ar începe negocierea CCM pe asistență socială. La fel ca în cazul voucherelor de vacanță asta să fie miza?!” – transmit aluziv liderii Solidarității.

Sanitas: O nouă întâlnire cu Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor

„Astăzi, 9 iunie 2023, reprezentanții Federației SANITAS au avut o nouă întâlnire cu Primul-ministru, dl. Nicolae Ciucă, Președintele Camerei Deputaților, dl. Marcel Ciolacu, Viceprim-ministrul guvernului, dl. Hunor Kelemen si Secretarul general al guvernului, dl. Marian Neacsu.
A fost analizat stadiul soluționării tuturor revendicărilor SANITAS și s-au discutat cifrele rezultate din calculul influențelor bugetare. Soluțiile propuse de Sanitas pentru revendicările membrilor noștri de sindicat urmează să fie analizate în cursul zilei de astăzi, cu promisiunea că vor fi legiferate în cel mai scurt timp!
La acest moment, deja, Ministerul Sănătății a solicitat, prin DSP, unităților sanitare sumele necesare acordării voucherelor de vacanță tuturor salariaților din Sănătate! Urmează să vă informăm referitor la calendarul asumat de Guvern pentru soluționarea revendicărilor noastre, imediat ce acesta va fi finalizat!
Până la materializarea promisiunilor, rămânem în grevă japoneză!” – este cel mai recent mesaj transmis de Sanitas.

Ambele sindicate salută atitudinea cadrelor medicale de la Botoșani care au dus la demiterea unui manager

Pentru ca spectacolul presiunilor sindicale să fie credibil, ambele sindicate transmit mesaje de susținere pentru cele 300 cadre medicale din Botoșani care au protestat astăzi cerând demisia managerului spitalului Județean „Mavromati”, Doina Caba, chiar de ziua acesteia, când, potrivit presei locale, biroul acesteia era plin de flori. Aceasta a anunțat în fața angajaților că urmează să-și înainteze demisia Consiliului Județean.

„Azi în Botoșani, mâine în toată țara!” (Episodul 4 – A fost suspendată decizia de reducere a sporurilor)

Prezentăm cazul de la Spitalul Județean Botoșani deoarece el este un exemplu pentru:
a) Ceea ce se pregătește.
b) O reacția adecvată din partea angajaților.
Pe scurt:
1. Ieri, joi, 8 iunie, în timp ce membrii Solidaritatea Sanitară se aflau la mitingul din București, conducerea spitalului a decis reducerea sporurilor pentru condiții de muncă. (Unii au sugerat că este o provocare, pentru a crește gradul de nervozitate al angajaților din Sănătate.)
2. Astăzi angajații au ieșit în curtea spitalului.
3. Managerul unității și-a depus demisia.
4. Decizia de reducere a sporurilor a fost suspendată” – a transmis FSSR.
„Sanitas susține protestul angajaților de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care în această dimineață au declanșat un PROTEST SPONTAN, ca urmare a deciziei managementului instituției de a tăia sporurile.
În aceste momente, în curtea spitalului s-au adunat salariați din toate secțiile. Solicităm conducerii spitalului să renunțe de urgență la această decizie și să găsească soluții reale, împreună cu Consiliul Județean – care este ordonatorul principal de credite pentru instituție – și să restabilească drepturile salariale ale celor peste 2500 de angajați ai spitalului” – a informat, la rândul său, Sanitas.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.