Cele mai frecvente zece boli care afectează „generația millenials”

Deși cei născuți între 1980 și 2000 (așa-numiții „millenials”) investesc mai mult în sănătate decât generațiile precedente, cercetările recente sugerează că vor fi substanțial mai puțin sănătoși odată cu înaintarea în vârstă.

Potrivit raportului  Blue Cross Blue Shield Association, citat de healthline.com, cele mai frecevente zece boli care afectează „generația millenials” sunt următoarele:

 1. Depresia
 2. Problemele cauzate de  substanțele interzise
 3. Dependența de alcool
 4. Hipertensiunea
 5. Hiperactvitatea
 6. Tulburările psihotice
 7. Boala Crohn și colita ulcerativă
 8. Colesterolul ridicat
 9. Dependența de tutun
 10. Diabetul zaharat de tip 2

Blue Cross Blue Shield Association  este o federație compusă din 36 de organizații și companii de asigurări de sănătate din Statele Unite, cu un total de peste 106 de milioane de clienți.

„Dacă primele 10 boli care afectează „generația millenials” nu sunt neapărat surprinzătoare, ceea ce este cu adevărat șocant este rata prevalenței acestor boli în cazul „millenials” comparativ cu prevalența în cazul generațiilor precedente”, spune dr. Vincent Nelson, de la Blue Cross Blue Shield Association. Concret, cei care aveau între 34 și 36 de ani în 2017 au fost cu 11 procente mai puțin sănătoși decât cei care aveau între 34 și 36 de ani în 2014. Cu toate acestea, 83% dintre cele 55 de milioane de persoane din „genearația millenials” intervievate în 2017 se considerau într-o stare bună sau chiar excelentă de sănătate.

„Deoarece problemele semnificative de sănătate apar în rândul „generației millenials” mai devreme decât în cazul generațiilor anterioare, trebuie să abordăm aceste aspecte acum”, mai spune dr. Vicent Nelson.

 

Tulburările mintale îi lovesc cel mai puternic pe „millenials”

 

Prin comparație cu populația generală, „generația millenials” este mai afectată de tulburări comportamentale. Depresia, problemele cauzate de abuzul de substanțe interzise și dependența de alcool sunt primele în top. Dr. Deborah Serani, profesor la Adelphi University și atoarea volumului „Living with Deppresion” spune că prevalența acestor afecțiuni în cazul „generației millenials” nu o surprind. În opinia acesteia, următoarele circumstanțe sunt cele care au contribuit la situație:

 • Tehnologia avansată. Din cauza tehnologiei,  „generația millenials”  a fost prima generație care a crescut fără să învețe cum să mențină contactul vizual ori să citească expresiile faciale. Și fără să aprofundeze textura propriilor emoții sau ale celorlalți. „Această abilitate redusă de a recunoaște propriile emoții și de a le exprima verbal, denumită alexitimie, face să fie  complicat pentru millenials să-și înțeleagă gândurile și trăirile”, spune dr. Serani.
 • Avalanșa de știri. Serani spune că explozia social media a dus la apariția unui lanț permanent de știri, iar asta a permis copiilor din generația millenials să aibă acces la informații înfricoșătoare. „Atacuri teroriste, dezastre naturale sau catastrofe despre care generațiile precedente nu aflau sunt acum disponibile la orice oră din zi și din noapte”, explică dr. Serani.
 • „Toată lumea câștigă”. Serani spune că cei din „generația millenials” nu mai învață cum să câșitge sau cum să piardă. Iar mentalități de tipul „toată lumea primește un trofeu” sau „nu există eliminați” stau în calea curbei naturale de învățare în ceea ce privește gestionarea eșecului și dezvoltarea rezistenței. Drept rezultat, explică medicul, multor celor din „generația millenials” le este greu să facă față evenimentelor stresante.
 • Gospodăriile în care ambii parteneri lucrează. Odată ce ambii părinți au început să lucreze, „generația millenials”  a experimentat o schimbare cu care nu s-a mai confruntat nicio generație anterioară, avansează ideea Serani. „Pentru că nu au beneficiat de aceleași facilități precum generațiile precedente, precum cina în familie sau un program de lucru predictibil și timp liber în weekend, cei din „generația millenials” s-au trezit într-o bulă a izolării”, a explicat dr. Serani.
 • Programul de lucru care nu este bine stabilit. Serani spune că mulți dintre „millenials” sunt nevoiți să lucreze în weekend sau în concediu și nu au niciodată timp de pierdut, în care să-și reîncarce bateriile.

 

Ce trebuie să facă cei din „generația millenials”

 

Dr. Vincent Nelson spune că cel mai bun lucru pe care îl au de făcut cei din „generația millenials”  în privința sănătății este să pună accentul pe prevenție, astfel încât să beneficieze de diagnosticul și tratamentul corect înainte ca o posibilă boală să devină greu de gestionat sau amenințătoare de viață.

Dr. Serani crede că cea mai mare barieră pe care o întâmpină  „millenials” se referă la  faptul că nu își permit să plătească pentru psihoterapie. Pe cei care se confruntă cu o astfel de problemă, îi încurajează să practice „self-care”. Astfel,  Serani le recomandă celor din generația millenials să se deconecteze de tehnologie, serviciu și muncă și să  înlocuiască toate acestea cu timp de calitate petrecut față în față cu cei dragi.

Specialiștii mai recomandă celor din generația millenials să facă din sănătatea lor mintală o prioritate, dar și să vorbească deschis despre luptele pe care le duc și să ceară ajutor atunco când nu se simt bine sau sunt stresați.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.