O treime dintre cele mai sărace țări ale lumii se confruntă cu niveluri ridicate de obezitate, precum și subnutriție, potrivit unui raport din The Lancet. Studiul explică faptul că problema este cauzată de accesul global la alimentele ultra-procesate, dar și de faptul că oamenii fac mai puține exerciții fizice.
Autorii cercetării solicită schimbarea „sistemului alimentar modern”, care ar fi la originea acestui trend periculos și care afectează în special țările din Africa sub-Sahariană și Asia.
Raportul estimează că, la nivel global, aproape 2,3 miliarde de copii și adulți sunt supraponderali, în timp ce dezvoltarea a peste 150 de milioane de copii a fost afectată.
În plus, multe țări cu venituri mici și medii se confruntă simultan cu aceste două probleme – cunoscute drept „dubla povară a malnutriției”. Asta înseamnă că 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu se dezvoltă corect, iar 20% dintre femei sunt clasificate drept slabe, scrie BBC.
Potrivit raportului, 45 din 123 de țări au fost afectate de această problemă în anii 90, iar 48 din 126 de țări sunt afectate în ultimul deceniu. În perioada 1990 – 2010, 14 țări cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat această „dublă problemă”.
Sisteme alimentare deficitare
Autorii raportului spun că ar trebui luate măsuri de către guverne, Organizația Națiunilor Unite și academicieni pentru a rezolva problema, iar schimbarea dietelor este soluția recomandată.
Modul în care oamenii mănâncă, beau și se mișcă se schimbă. Creșterea numărului de supermarketuri, accesul ușor la alimente mai puțin hrănitoare, precum și o scădere a activității fizice, fac ca tot mai mulți oameni să devină supraponderali. Iar aceste schimbări afectează atât țările cu venituri mici și medii, cât și cele cu venituri mari.
„Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională. Nu mai putem spune că există țări cu venituri mici și cu oameni subnutriți sau cu venituri mari și afectate doar de obezitate. Toate formele de malnutriție au un numitor comun – sistemele alimentare care nu reușesc să ofere tuturor oamenilor o dietă sănătoasă, sigură, accesibilă și durabilă”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Dr. Branca a adăugat că sunt necesare schimbări sistemele alimentare – de la producție și procesare, comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri. „Toate politicile și investițiile relevante trebuie reexaminate radical”, a încheiat oficialul OMS.
Potrivit raportului, o dietă de calitate ridicată conține o mulțime de fructe și legume, cereale integrale, fibre, nuci și semințe, cantități modeste de alimente de origine animală, cantități minime de carne procesată, cantități minime de alimente și băuturi bogate în zahăr adăugat, grăsimi saturate și sare. Dietele de înaltă calitate reduc riscul de malnutriție, încurajând creșterea sănătoasă, dezvoltarea și protecția organismului împotriva bolilor de-a lungul vieții.